Nova šansa za metalski sektor: Otvoren Centar za stručno osposobljavanje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

30 CNC operatora u prvoj polovini jula počet će obuku u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje u novootvorenom Centru za stručno osposobljavanje u Gradačcu. Cilj je u što kraćem roku osposobiti mlade radnike, koji su završili školovanje, za rad na mašinama kako bi mogli ispunjavati zadatke koje im budu postavljali u firmama u kojima se zaposle. Osim toga, obuka kroz Centar dugoročno će se odraziti i na riješenje problema nedostatka radne snage, prvenstveno u sektoru metalske industrije u kompanijama na području sjevernog dijela BiH.

„Otvaranjem ovog centra omogućava se zainteresovanima da kroz trening centar i proces edukacije u trajanju od tri do pet mjeseci steknu neophodna praktična znanja i odmah nakon toga dobiju radna mjesta u privredi na području našeg grada“, izjavio je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.  

Privrednici sa područja Gradačca godinama se suočavaju sa problemom prilikom prijema nove radne snage jer uprkos dobrim rezultatima u srednjoj školi, novozaposleni nemaju iskustvo i potrebno znanje za rukovanje mašinama u industrijskim postrojenjima.

„U okviru ovog trening centra mi ćemo uspjeti da ih osposobimo za rad na tim mašinama kako bi u što kraćem periodu oni mogli samotsalno zvršavati zadatke koje im postavimo mi ili neki drugi nadređeni“, kazao je Senad Omeragić, trener u Centru za stručno osposobljavanje Gradačac. 

Obuku za rad u Centru do sada je prošlo 12 osoba zaposlenih u gradačačkim firmama. Provedba projekta rezultat je zajedničkih napora Grada Gradačca, UNDP-a, TIKA-e i lokalnih privrednika, a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na blizu milion maraka.

Njegova održivost bit će bazirana prvenstveno na uspostavljanju partnerstva privatnog i javnog sektora.