Nova sezona Pozorišta mladih počinje 7. septembra: Pozitivna priča tuzlanske mladosti

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Sedamnaestogodišnja Emina skoro polovinu svog života dio je pozitivne priče tuzlanske mladosti. Priče koja iz godine u godinu, iz dana u dan, iz sata u sat novim naraštajima nudi druženje, sticanje novih iskustava, putovanja, a traži požrtvovanost, učenje, rad i trud. Ta priča krije se iza Udruženja ”Mladi Tuzle” i Pozorište mladih, organizacija koje više od 15 godina okupljaju mlade ovog grada.

”Nisam mogla ni zamisliti da postoji neko ovako mjesto gdje se mogu toliko pronaći da i ne pomišljam da se isčlanim odavdje. Još od malena sam voljela glumu, pozorište i kad mi se ukazala prilika da se ovdje učlanim to sam uradila sa velikim veseljem i željom” – istakla je Emina Moranjkić, članica Pozorišta mladih Tuzle.

Novi početak i nova energija. To je ono što rukovodstvo ovih organizacija očekuje u narednom periodu, a zajedno sa mladima potrudit će se ispuniti svoja i očekivanja sugrađana. U novim prostorijama pripremat će predstave i projekte koji doprinose razvoju mladih, te kako to i slogan organizacija kaže, sigurnom odrastanju.

”Kroz ovih sedam godina naučila sam mnogo toga, ojačalo me kao mladu osobu da se pripremim za dalji život i da naučim o nekim temama o kojima možda ne bi imala priliku ni u školu, ni u životu sa roditeljima da pričam” – kazala je Emina Moranjkić, članica Pozorišta mladih Tuzle.

”Ovo će biti inkubator kreativnih ideja, ovdje će se realizovati radionice naših studija, tu prije svega mislim na Dramski studio koji u ovom trenutku ima 196 polaznika u početnoj ili naprednoj fazi uzrasta od šest do 25 godina” – istakao je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja ”Mladi Tuzle”.

Nova sezona u Pozorištu mladih Tuzle zvanično počinje 7. septembra, radionice se održavaju vikendom. Mladi su podijeljeni u grupe, prvu čine najmlađi od prvog do petog razreda, drugu mladi od petog do devetog razreda, a treća grupa su odrasli odnosno srednjoškolci i studenti.

”Do kraja godine nas čekaju četiri premijere pozorišnih predstava, mnoga gostovanja, festivali, izvođenja za školsku publiku, izvođenja za građanstvo, tako da oni koji žele da nas posjete, ili naše događaje, dobrodošli su” – kazala je Amila Beširović, lider u Dramskom studiju za djecu i odrasle Pozorišta mladih Tuzle.

”Dodatno će se ovdje realizovati projekti koji nemaju zadatak umjetnički. U ovom trenutku radimo dva projekta ”Heroj bez plašta” i ”Heroj iz klupe”. Riječ je o programima koji se bave rušenjem stigmatizacije, svega onoga što su djeca ili mladi sa invaliditetom tako da će mnogo aktivnosti na području cijelog kantona biti realizovano edukativno na tu temu” – kazao je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja ”Mladi Tuzle”.

Iza Udruženja ”Mladi Tuzle” i Pozorišta mladih su brojne predstave i uspješni projekti, ali i nagrade za rad sa mladima. U ovom mjesecu će učestovati na 11. Bini mira u Njemačkoj, a do kraja godine realizovat će projekat ”Re produkt”, na osnovu kog će biti urađena i predstava. Planiraju predstave izvoditi u svim dijelovima grada, ali i Tuzlanskog kantona.