Nova uredba o obliku službene policijske iskaznice i značke

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalna vlada je, na osnovu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, donijela Uredbu o obliku službene policijske iskaznice i značke za policijske službenike FBiH.

Kako je obrazloženo, primjenom postojeće uredbe o obliku službene policijske iskaznice i značke, donesene 2005., a mijenjane i dopunjavane 2007. i 2009. godine, uočen je niz manjkavosti i nedostataka. Cilj nove uredbe je da na jasan i nedvosmislen način osigura zakonom traženu transparentnost i prepoznatljivost policijske iskaznice i značke kojima se identificiraju policijski službenici FBiH.

Izgled prednje strane policijske iskaznice nije pretrpio značajne izmjene, te su zadržani osnovni i najvažniji elementi, kao što su slika, ime i prezime, broj značke i krvna grupa.

Na poleđini policijske iskaznice navedena su prava i dužnosti policijskog službenika da postupa u skladu sa zakonom, te istaknuto da on, u skladu s ovim zakonom, ima pravo držati, nositi i upotrijebiti oružje i streljivo.

Izgled i dizajn policijske značke je unaprijeđen, a bit će izrađivana od otpornijeg materijala, s obzirom na učestala mehanička oštećenja postojećih i promjenu boje uslijed atmosferskih utjecaja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.