12.8 C
Tuzla
07.07.2022.

Nova utakmica bh. odbojkašica i odbojkaša u Mejdanu

Bh. odbojkašice će u subotu snage odmjeriti sa jakim protivnikom, selekcijom Francuske od koje su na gostovanju u srijedu poražene sa 3:1 u Zlatnoj ligi. Kako navode u Odbojkaškom savezu BiH, djevojke su pokazale veliku borbu i kvalitet u utakmici protiv Francuske, te dokazale da nisu slučajno u Zlatnoj ligi. Raduje ih što selektor u ovim utakmicama ima na raspolaganju igračice koje su ranije bile na klupi.

”Francuska je ipak jača, moramo biti svjesni. Ali zašto ih ne pobijediti u Tuzli, pokušati i dati sve od sebe. Pošto smo ostali u Zlatnoj ligi za narednu sezonu, ovo je ujedno selektoru test za kvalifikacije koje se igraju u augustu za Evropsko prvenstvo”, navodi Alija Fatić, dopredsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

Prvi pomoćnik selektora Ženske odbojkaške reprezentacije BiH Armin Dervišević ističe da će iskoristiti Zlatnu ligu i zbog podatka da niko neće ispasti iz Zlatne lige iz naše grupe.

”Dat ćemo šansu nekim mlađim igračicama kako bi proširili roster do kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, što je prvenstveni cilj ovog ljeta”, navodi Dervišević.

Utakmica odbojkašica BiH i Francuske u Mejdanu je na rasporedu od 21 sat. Posljednju utakmicu grupne faze Zlatne lige odigrat će 8. juna u Španiji.

Odbojkaši naše zemlje će također u subotu u Mejdanu, od 16 sati, snage odmjeriti sa ekipom Rumunije u Srebrenoj ligi. Nažalost, i ovaj put se selektoru odazvao manji broj odbojkaša koji su mogli igrati za reprezentaciju.

”Ja sam i dalje mišljenja da muška reprezentacija BiH može da igra Zlatnu ligu i može da se plasira na EP, ali sa ovakvim odazivom reprezentacije, mislim da je sve rečeno. Mene neće zanimati odakle je, ni ko je ni šta je. Imamo mogućnost zabranu izdavanja certifikata do dvije godine, mi ćemo to sigurno povući. Mislim da se 10 igrača nije odazvalo koji su mogli biti u reprezentaicji, to je sramota i problem, ali ćemo to riješiti”, navodi Fatić.

Naredni meč odbojkaši igraju 8. juna na gostovanju u Albaniji, a posljednja utakmica grupne faze Srebrene lige na rasporedu je 11. juna kada će bh. tim dočekati reprezentaciju Sjeverne Makedonije. Iz Odbojkaškog saveza BiH pozivaju građane i klubove da podrže odbojkašice i odbojkaše u subotu u Mejdanu. Nadaju se da će posjeta biti veća nego je to bilo prošle suboote.

POSLJEDNJE DODANO