Nova vozila u Upravi policije TK/FOTO/

     

Četrnaest potpuno novih automobila Škoda Octavia i vozilo za prijevoz pasa, od danas čine dio službenog voznog parka Uprave policije TK. Sigurna i dobro opremljena vozila unaprijedit će operativnost policijskih službenika na terenu, a kako je rekao direktor Uprave policije TK Dževad Korman, vozila su prvenstveno namijenjena krim sektoru.

“Radi se o 14 vozila, putničkih vozila, jednog specijaliziranog vozila za prijevoz službenih pasa i uskoro se očekuje isporuka četiri specijalizirana vozila za osobe lišene slobode, nama poznatija kao “marica”., dodao je.

No, to nije sve. Opremanje službenika Uprave policije TK nastavlja, te je osim 700 hiljada KM za vozila, 100 hiljada KM namijenjeno nabavci službenih pištolja, radio veza i bespilotnih letjelica s termovizijskom kamerom. Osigurana je i oprema za praćenje policijskih službenika na terenu, što će zasigurno po uzoru na sve veće svjetske policijske agencije, unaprijediti, ojačati i obezbijediti siguran rad službenika na terenu. Riječ je o dispečerskom centru koji će funkcionirati na principu digitalne karte kojom će biti omogućeno praćenje vozila.

“U narednom periodu neće se sigurno na ovom stati. Vjerujem i očekujem od Vlade TK da će prepoznati potrebu opremanja policije jer dobro obučena, dobro opremljena i dobro plaćena policija jedino kao takva može biti garant sigurnosti u TK.”, istakao je.

Sredinom ove godine izvršeno je i usklađivanje plata policijskih službenika u TK sa platama policijskih službenika Federalne uprave policije što je još jedan korak za bolji rad policijskih službenika, ali i ujedno zakonska obaveza. Nabavka vozila za potrebe policije Uprave TK planirana je i u narednoj godini jer je vozni park policije TK prema riječima Kormana, skroman.