Novac stečen od nelegalnog naplaćivanja ljekarskih uvjerenja preusmjeriti u izgradnju Roditeljske kuće

Novac stečen od nelegalnog naplaćivanja ljekarskih uvjerenja preusmjeriti u izgradnju Roditeljske kuće

Objavio: -

Izdavanje ljekarskih uvjerenja za potrebe upisa djece u osnovnu školu jedna je od usluga programa zdravstvene zaštite školske djece koja se pruža u okviru primarne zdravstvene zaštite i koju finansira Zavod zdravstvenog osiguranja TK. Ipak pojedini domovi zdravlja na području TK, uključujući i Dom zdravlja Grada Tuzla, ovu uslugu naplaćivali su i tokom posljednjeg upisa djece u novu školsku godinu, u martu ove godine. Tako je ljekarski pregled svakog roditelja budućeg prvačića koštao osam KM,  ističu iz Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Tuzla. Iz tog razloga iz ovog Udruženja danas su pokrenuli peticiju.

“Dobili smo informaciju da je Dom zdravlja obustavio naplaćivanje, to je jedna pozitivna vijest koja je urodila plodom ali mi ostajmo pri tome da tražimo da se sav nelegalno uplaćen novac vrati građanima ili da se uplati djeci oboljeloj od raka odnosno da se na human način potroši” – rekao je Adi Selman, Udruženje „Zemlja djece“ u BiH.

Relevantni podaci o broju djece koja se upisuju u predškolske ustanove i osnovnu školu u gradu Tuzla ukazuju na činjenicu da se na godišnjem nivou, samo od roditelja osigurane djece u ovoj lokalnoj zajednici, u prosjeku prikupi iznos od 24.000-30.000 KM, podaci su Udruženja „Zemlja djece“ u BiH. Nakon što prikupe potpise, iz Udruženja kažu da će ih uputiti nadležnima, te očekuju da se njihovi zahtjevi ispune.

Mi smo već išli prema gradskom vijeću i sada dižemo inicijativu na veći nivo i tražimo podršku građana, a danas je njihova podrška izuzetno velika, građani ne samo mladi nego i nešto iskusniji, prepoznaju problem, daju nam podršku i mi ćemo nastaviti putem naših inicijativa uputiti izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a naravno i osnivaču Gradskom vijeću da dalje tu inicijativu guramo i da izađemo u ime svih građana kao pobjednici i da se takve stvari više ne bi radile” – istakao je Selman.

Osnovni zahtjev peticije jeste da se duplo naplaćena sredstva u prethodnim godinama vrate i usmjere na izgradnju i opremanje Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka u Tuzli, na način da se ta sredstva prikažu kao donacija roditelja.

A, da domovi zdravlja, uključujući i Tuzlanski, zarađuju na ljekarskim uvjerenjima školaraca ne bi se ni saznalo, da u junu ove godine Ministarstvo za ljudska prava BiH nije podnijelo inicijativu za ukidanje plaćanja ljekarskog uvjerenja djeci koja se upisuju u vrtić ili školu. U odgovoru koji su tada dobili iz ZZO TK jasno je navedeno kako je ljekarsko uvjerenje prilikom upisa u školu dio osnovnog paketa zdravstvenih prava na koje se obavezuju domovi zdravlja ugovorom zaključenim sa Zavodom.