11.7 C
Tuzla
03.10.2022.

Novalić i šefica Misije MMF-a o mjerama Vlade koje provodi kao odgovor na inflaciju

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodila šefica Misije MMF-a za BiH Aline Iancu. Inače, delegacija boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru redovnih razgovora s državnom i enitetskim vlastima.

Tokom sastanka razgovarano je o mjerama koje je Vlada Federacije BiH poduzela, te one koje planira provesti kao odgovor na rastuću inflaciju. Također su predstavljenje i aktivnosti koje je Federalna vlada poduzela na zaštiti i pomoći stanovništu, a radi ublažavanja posljedica pandemije i globalne krize izazvane dešavanjima u Ukrajini.

Premijer Novalić istakao je opredjeljenje za nastavkom mjera, te je goste upoznao da je na sjednici Vlada Federacije BiH donijela zaključak o uspostavljanju programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru ovogodišnjeg Budžeta Federacije BiH.

Dodao je da Federacija BiH ima prilično stabilnu ekonomsku situaciju, te da bilježi likvidnosti budžeta zahvaljujući vođenju odgovorne fiskalne politike.

– Uspjeli smo prilično dobro prevazići negativne efekte pandemije koronavirusa na privredu, a sada moramo zaštiti naše građana od rasta cijena hrane i energenata. Uz mjere pomoći, to ćemo prvenstveno postići jačanjem domaće proizvodnje i ulaganjem u energetski sektor – rekao je premijer Novalić.

Ovom prilikom ragovarano je i o temama o kojima su sagovornici razmijenili mišljenje tokom sastanka Fiskalnog vijeća BiH s rukovodstvom MMF-a održanom u Vijeću ministara BiH.

Na sastanku je obostrano istaknuta dobra dosadašnja saradnja Vlade FBiH i MMF-a, te izraženo opredjeljenje da ona bude nastavljena i u budućnosti. Također, naglašena je podrška ove međunarodne finansijske institucije nastavku provođenja reformi u našoj zemlji.

POSLJEDNJE DODANO