Novalić: Kontrolišu se putnici na sarajevskom i tuzlanskom aerodromu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je sinoć u Doboju da postoji kontrola putnika na sarajevskom i tuzlanskom aerodromu, a nakon pojave koronavirusa u BiH.

Novalić je nakon sastanka, koji je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija organizovao s premijerima bh. entiteta u Doboju, rekao da se kontrola vrši termalnim kamerama, koje filtriraju svakog putnika.

Smatra da će se te mjere morati uvesti i na bh. graničnim prijelazima.

Na sastanku je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, te dodao da će ova odluka stupiti na snagu 16.marta.

– Odluke će na graničnim prijelazima donositi sanitarni inspektori – istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Apelovali su na sve građane u BiH da se pridržavaju instrukcija nadležnih institucija.

Na sastanku je zaključeno i da će BiH redukovati broj graničnih prijelaza na kojima će se vršiti prijevoz robe i građana, a uspostavit će se dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom.

– Neke mjere moraju donositi vlade entiteta, neke vlade kantona, a neke Vijeće ministara BiH – izjavio je on. Naglasio je da će štabovi kreirati mjere i preporuke vladama da savladaju ove poteškoće.

Sastanku su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić, te gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić.

(RTV Slon/Fena)