Novalić: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

Novalić: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

Objavio: -

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas na sastanku u Sarajevu koji je održao s ministrom za evropska pitanja Velike Britanije Alanom Duncanom, britanskim ambasadorom Edwardom Fergusonom i premijerkom RS-a Željkom Cvijanović da je podrška Velike Britanije u okviru Britansko-njemačke inicijative izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH i zahvalio na specifičnom pristupu Velike Britanije.

– Podrška je ciljana, jasno definisana, ali i izrazito fleksibilna, što je izuzetno značajno za kompleksne uslove u kojima Vlada Federacije radi svoj posao. Od početka mandata podržan je čitav niz projekata u različitim oblastima i većina je uspješno finalizirana u predviđenom roku, što je izuzetan uspjeh u uslovima u kojima radimo – rekao je Novalić.

Od projekata koji su podržani i uspješno finalizirani spomenuo je da je u oblasti reforme vladavine prava, reforme na području privrednog prava i poboljšanja sistema rješavanja privrednih sporova u Federaciji BiH, Velika Britanija osigurala ekspertnu pomoć u analizi i definisanju preporuka za poboljšanja, kao i ekspertnu pomoć u izradi Transportne strategije čijim usvajanjem su stvoreni uslovi za deblokiranje projekata vrijednih više od 250 miliona eura, uključujući i 46 miliona grant sredstava.

– Nadalje, zahvaljujući ekspertnoj pomoći Velike Britanije, Federacija BiH je usvojila i Energetsku strategiju, i nadam se da će isto učiniti i Vlada RS, kao i da će se usvojiti i na nivou BiH u što skorije vrijeme – naveo je Novalić.

Dodao je da je kroz program podrške iz GGF-a osiguran i angažman eksperata/savjetnika u Uredu premijera, u oblasti restruktuiranja javnih preduzeća, odnosa s javnošću, te radno-pravnog zakonodavstva i makroekonomskih analiza.

– Spomenuo bih da je zahvaljujući ovom angažmanu osigurana pomoć u reformskim procesima: usvajanje Zakona o radu i PiO, kao i pokretanje procesa privatizacije i restruktuiranja javnih preduzeća nakon više od 10 godina mirovanja. Uz podršku GGF-a formiran je i Ekonomski savjet radi konsultacija i diskusije sa akademskom zajednicom u svim bitnim pitanjima vezanim za implementaciju planiranih mjera iz Reformske agende – kazao je Novalić.

Na kraju, spomenuo je i projekt uspostave “One stop shop-a”, koji nije finaliziran obzirom na kompleksnost u implementaciji i niz zakona koje je potrebno promijeniti, te dodao da nije zadovoljan brzinom implementacije i lično je uključen u rješavanje otvorenih pitanja.

– Međutim, trenutno nam je osnovni problem blokada rada Vlade i Parlamenata. Namjeravam sazvati tematsku sjednicu Vlade u narednih maksimalno 10 dana, ali nisam siguran da li ćemo imati kvorum za odlučivanje – rekao je Novalić.

Naglasio je da nas u narednom periodu čeka niz izazova i da se nadamo daljnjoj podršci, posebno pri implemetaciji jačanja privrednih odjela u sudovima jer prosječno trajanje privrednih sporova je 550 dana, što je neprihvatljivo i stvara nesigurnost kod malih i srednjih preduzeća koja nemaju resurse da “prežive” tako duge sporove.

Također, dodao je da predstoji nastavak aktivnosti na digitalizaciji i uspostavi e-servisa, te reforme u oblasti fiskalne stabilnosti – Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o djelimičnom oprostu poreskog duga, Strategija upravljanja potraživanjima, posebno od javnih preduzeća.

Ministar Duncan je potcrtao da njegova zemlja želi jako, stabilno i prosperitetno susjedstvo i da je proces pristupanja Evropskoj uniji veoma značajan u ostvarivanju toga.

– I, premda Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju, pružit ćemo podršku zemljama da ispune zadate uslove. Vi u Bosni i Hercegovini se suočavate sa ozbiljnim izazovima na polju vladavine prava, ekonomije i demokratske reforme. Veoma je važno da vaši lideri rade zajedno kako bi ostvarili sve što je potrebno da zemlja bude konkurentna i uspješna u srcu Evrope. Ostajemo vaši prijatelji i nastavićemo vam pružati podršku – rekao je Duncan.

Govoreći o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu naveo je da se planiraju usredočiti na tri teme od kojih je prva jačanje regionalne saradnje na polju sigurnosti, što će pomoći u borbi protiv zajedničkih prijetnji, uključujući korupciju, teški i organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Drugo će biti jačanje ekonomske stabilnosti radi poboljšanja poslovnog okruženja, poticanja preduzetništva, rješavanja pitanja nezaposlenosti mladih i promovisanja regionalne uzajamne povezanosti, a treće poticanje bolje političke saradnje, što će pomoći regionu da riješi bilateralne sporove i prevlada pitanja ostavštine konflikata devedesetih.

Izvor: RTV Slon/Fena