32 C
Tuzla
17.07.2024.

Novalić u Foči: Povratnike posmatramo kao glavno vezivno tkivo naše domovine

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i pomoćnikom federalnog ministra za pitanje boraca Mirzom Terzom, posjetio je danas povratničku populaciju u Foči.

 

Novalić je tokom susreta s predstavnicima bošnjačke zajednice u Foči poručio da povratnici nisu i nikada neće biti marginalizirana skupina.

– Rekao sam im da mi povratnike posmatramo kao glavno vezivno tkivo naše domovine BiH i da Vlada FBiH u kontinuitetu, naročito ova vlada, već 25 godina sistematično pomaže opstanak povratnika na svojim ognjištima. To dokazuje i ovaj sljedeći budžet kojim je već u nacrtu predviđeno značano povećanje, a vjerujem da će to biti radikalno povećanje, gotovo dvostruko nego što je dosad bilo. To je naš najbolji odgovor i poruka povratnicima da će, što god je situacija u društvu lošija iz vidika retorike koja se tiče napada na našu državu, naša potpora biti veća – naglasio je Novalić.

U tom smislu premijer je poručio da Federacija BiH povratnike nikada neće iznevjeriti i ostaviti na cjedilu.

Kako je naveo, razgovarano je o konkretnim projektima za povratničku zajednicu na ovom području, te je povratnike upoznao sa zakonskim izmjenama u kojim će biti izjednačena prava onih koji su u Federaciji BiH sa povratnicima, prije svaga u penzionom sistemu, ali i pravima boraca.

Odbornik u Skupštini opštine Foča Izet Spahić kazao je da je razgovarano o sigurnosnoj situaciji na tom području.

– Fokusirali smo se na podršku održivom povratku i ljudima koji ovdje žive 365 dana. Pričali smo o infrastrukturnim projektima, elektrifkaciji i dobili podršku. Također smo razgovarali o problemima sa zdravstvenom zaštitom. Jako smo zadovoljini onim što smo čuli. Optimista sam i nadam se da ćemo provesti sve ono o čemu smo pričali i dogovorili da radimo u budućnosti – kazao je Spahić.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA