Nove padavine, novi problemi: Dežurne ekipe konstatno čiste tuzlanske ulice

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nove sniježne padavine donijele su brojne probleme, kako pješacima i vozačima, tako i nadležnim komunalnim službama čije su ekipe na terenu skoro pa 24 sata. Kako u užem jezgru grada, tako i u rubnim tuzlanskim naseljima ulice se konstantno čiste, a obzirom da meteorolozi najavljuju nove centimetre sniježnog pokrivača, dežurne ekipe zimskih službi su u stalnoj pripravnosti.

„Preksinoć i jučer ujutro je stvarno bilo naporno za nas. Bilo je dosta snijega koji je u kontinuitetu i sigurno da ne možete imati onaj efekat čišćenja sve dok pada. Prestankom padavina i našim djelovanjem na terenu mi smo negdje do poslijepodevnih sati jučer sve doveli pod kontrolu.“  – kazao je Admir Bećirović, direktor JKP „Komunalac“ Tuzla.

Obzirom da naselja poput Crvenih njiva, u kojem su ulice danas očišćene, spadaju u visinske zone, zimske službe Komunalca često imaju i određenih problema pri prolasku kroz ulice. Problem ponekad predstavljaju i parkirana vozila zbog kojih grtalica ne može proći kroz ulicu.

„Građani kad nas pozovu, trudimo se da odgovorimo zadatku, međutim u našem gradu ima 375 km saobraćajnica. Ima ih jako puno koje zahtijevaju jedan profesionalan odnos i vozača i jako je komplikovano i teško, međutim mi se trudimo i nosimo se s tim.“ – dodaje Bećirović.

Osim u Tuzli, ulice se čiste i na području Tuzlanskog kantona, koje spadaju u nadležnost kantonalnoj Direkciji regionalnih cesta.

„Ja moram da kažem da bez obzira na sniježne padavine, Direkcija cesta je na nivou zadatka. Naši putevi su prohodni 24 sata. Najveće probleme imamo kada je u pitanju naša putna infrastruktura, je put Šibošnica – Dokanj preko Majevice, zatim Vijenac i Goduš – Priboj – Sapna.“  – kazao je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Nove sniježne padavine donijele su probleme i JKP „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla, koji su zaduženi za održavanje javnih parkirališta u gradu, a sve kako bi građani nesmetano mogli parkirati svoja vozila. Čišćenje parkirališta vrši se po prioritetima.

„Prilikom čišćenja javnih parkirališta mi smo radili po dogovorenim prioritetima, a to je da se prvo čiste visinske zone i u blizini Kliničkog centra, Doma zdravlja, Mikrostanice, a zatim u blizini ustanova i u samom centru grada kao i parkirališta koja mogu primiti veći broj vozila.“ – kazao je Tarik Arslanagić, rukovodilac Odjeljenja za saobraćaj i komunikaciju u JKP SIK Tuzla.

Obzirom da meteorolozi i u narednim danima najavljuju nove padavine,  naši sagovornici sve građane mole za razumijevanje i strpljenje, dok iz BIHAMK-a, bez obzira na očišćene puteve savjetuju oprezniju vožnju.