2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

Novembar posvećen dijabetesu i muškom zdravlju: ZZJZ TK organizuje brojne događaje

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra svake godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i faktorima rizika za sve vrste dijabetesa su od velike važnosti za rano otkrivanje, što ranije postavljanje dijagnoze i primjenu potrebne terapije.

 

Dijabetes je jedan od najbrže rastućih zdravstvenih izazova u 21. vijeku. Prema podacima Internacionalne dijabetes federacije, broj odraslih koji žive s dijabetesom je više od tri puta povećan u posljednjih dvadeset godina. Procjenjuje se da će do 2030. godine 578 miliona odraslih širom svijeta živjeti s dijabetesom.

Budući da je mjesec novembar mjesec u kojem fokus stavljamo na muško zdravlje, koristimo priliku skrenuti pažnju na važnost rane dijagnostike karcinoma prostate — bolesti koja je gotovo poprimila razmjere epidemije. Ovo je vrlo važno jer je karcinom prostate izlječiv ako se blagovremeno otkrije!

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona će ove važne datume obilježiti narednim aktivnostima:

Edukativno predavanje „Dijabetes” u JU Osnovna škola „Kiseljak”, dana 14.11.2022. godine u 12:35 gdje će se zaposlenici bolje upoznati sa dijabetesom i mogućnosti prevencije istog kod djece i odraslih. Također, zaposlenicima će se izvršiti mjerenje nivoa šećera u krvi i krvni pritisak.

Intenziviranje aktivnosti oko realizacije Skrining programa karcinoma prostate medu osiguranim licima Tuzlanskog kantona — planirano je edukativno predavanje na temu „Karcinom prostate i testisa” u nekoj od većih kompanija/organizacija/preduzeća na dan 28.11.2022. godine, gdje će se muškoj populaciji dobne skupine 50 i više, ukazati na važnost preventivnih pregleda. O tačnom mjestu edukativnog predavanja, možete se naknadno informisati.

Uz želju da zajedno obilježimo Svjetski dan dijabetesa i novembar — mjesec posvećen muškom zdravlju, pozivamo Vas da propratite naše aktivnosti te da ujedno potaknemo sve građane na brigu o vlastitom zdravlju.

Budimo svi podrška osobama oboljelim od dijabetesa i karcinoma prostate, ne samo tokom mjeseca novembra, nego svaki dan, poručuju iz ZZJZ TK.

POSLJEDNJE DODANO