Novi pristup učenicima i studentima u TK: Promocija poduzetništva i obrta „uživo“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Učenici devetih razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolci, u okviru redovne nastave pohađaju radionice za profesionalnu orijentaciju, a od ove godine radionicama će prisustvovati i obrtnici i privrednici, koji bi kroz primjere života stvarnih ljudi, trebali pomoći djeci da prošire svoja znanja i interesovanja i lakše izaberu buduće zanimanje.

„S obzirom da ide vrijeme upisa u srednje škole, želja nam je da učenicima damo više informacija o stipendijama koje se nude za deficitarna zanimanja sa svih nivoa vlasti, tako da učenici mogu izabrati neko od tih zanimanja i dobiti stipendiju za zanimanje kao što su tapetar, keramičar, zavarivač”, pojašnjava Adisa Gotovušić, stručni savjetnik za poduzetništvo i obrt

Učenici će također imati priliku posjetiti neke od obrta i preduzeća s područja TK i upoznati se sa procesom proizvodnje.

„Djeci je jako ineresantno kada im ponudite iz poduzetničkog domena da vide kako nastaje nešto što oni svakodnevno koriste kao što su grickalice, sokovi i voda, i mislim da se poduzetnički duh i treba buditi na ovakav način“, kazao je Emir Bulić, vlasnik starog i tradicionalnog obrta „Bueno“, jedan od učesnika u projektu.

A da je ovo pristup koji bi mogao uroditi plodom, pokazuje i primjer obrtnika koji je posjetio učenike devetih razreda tuzlanske osnovne škole Pazar i pričao im o svom zanimanju.

„Zainteresovao je dosta učenika i već sada kroz neke ankete koje smo pravili među svojim učenicima, vidimo da će biti zainteresovanih za neka zanimanja koja su postala deficitarna, da neće svi ići prema gimnazijama i medicinskoj školi“, tvrdi Almir Dorić, direktor Osnovne škole Pazar.

Isti princip bit će proveden i u srednjim školama. „Isto tako u srednjim školama pokušat ćemo učenicima približiti poduzetnika, imat će priliku da čuju priču poduzetnika, a isto tako studentima na fakultetima pokušat ćemo dati odgovor na pitanje ko su to uspješni poduzetnici i da je ustvari volja, ideja i obrazovanje motiv za uspješnog poduzetnika“, poručuje Gotovušić.

U projekat će biti uključeno sedam šest osnovnih i sedam srednjih škola i dva tehnička fakulteta, a 12 je kompanija s područja kantona koje su pristale otvoriti svoja vrata učenicima i studentima te pomoći im da steknu nova znanja, kao i da steknu uvid u poslovanje kompanija, tj. da nauče kako pokrenuti vlastiti biznis.