7.8 C
Tuzla
07.12.2022.

Novi vid podrške penzionerima: Hoće li Vlada subvencionirati račune za struju?

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije predložilo je Vladi da se sa 100 KM na pet mjeseci subvencioniraju računi za električnu energiju građanima u stanju socijalne potrebe, odnosno penzionerima s najnižim penzijom, te korisnicima stalne novčane pomoći. Resorni federalni ministar prethodno je održao radni sastanak sa direktorima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB, te su utvrđeni modeli za ublažavanje posljedica inflacije.

”Model do kojeg smo došli, a da je u ovom trenutku provodiv za dvije elektroprivrede, podrazumijeva donošenje izmjena već postojeće Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimuliranju energetske učinkovitosti”, kazao je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

U praksi to znači da će u periodu od pet mjeseci, počevši od 1. jula pa do 30. novembra za korisnike subvencija na računu biti posebno iskazan iznos subvencije, koji maksimalno može iznositi 25,50 KM po računima Elektroprivrde BiH, odnosno 27 KM za račune Elektroprivrede HZHB, a u zavisnosti od utrošene električne energije. Trenutno subvencioniranje koje Vlada Federacije BiH provodi od 2011. godine podrazumijeva iznos subvencije od 5,50 odnosno 7 KM. Ovakav vid podrške, između ostalog tražili su u Savezu udruženja penzionera Federacije BiH, te zahtjeve dostavili Vladi.

”Da Vlada podhitno uradi konkretan ekonomsko-socijalni program koji će se odnositi na subvenciju energenata. Tu podrazumijevamo i električnu energiju, ogrjevno drvo, ugalj i pelet”, navodi Haso Halilović, potpredsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Građani Tuzle podijeljenog su mišljenja. Jedni smatraju da je ovaj vid podrške, ako uistinu uslijedi, dobar način rasterećenja penzionera sa najnižim penzijama i korisnika stalne novčane pomoći, a drugi da je ovo mizerno spram trenutnih uslova življenja.

Ono što su iz Saveza udruženja penzionera tražili još, jesu subvencije na komunalne usluge, te oslobađanje plaćanja lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

”Također smo Vladi FBiH dostavili Zaključak da preispita svoju Odluku o vanrednom usklađivanju penzija koje je bilo u junu 3,5 posto, da se povećaju vanredno penzije za 8 posto odnosno do rasta BDP-a u prošloj godini, a on je iznosio 12,5 posto”, navodi Halilović.

Također traže povećanje najnižih penzija za 10 posto. Predstavnički dom Federalnog parlamenta donio je Zaključak o povećanju penzija za pet posto, ali se u Savezu nadaju da će Dom naroda usvojiti njihov zahtjev, te da će najniže penzije uskoro biti povećane za 10 posto. Tek tada bi, poručuju iz Saveza, došlo do ublažavanja posljedica inflacije.

POSLJEDNJE DODANO