-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Novinarska akademija BH novinara – Kako mediji mogu doprinijeti jačanju mira

Na Boračkom jezeru kod Konjica održava se ljetni kamp za mlade novinare i studente iz BiH o ulozi medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, suočavanju sa prošlošću i zaštiti digniteta žrtava.

Kamp je organizovalo Udruženje BH novinari, u okviru Novinarske akademije a u fokusu ovogodišnjeg ljetnog kampa su jačanje mira, tolerancije i stabilnosti u postratnim društvima, poštivanje žrtava i njihovog dostojanstva, standardi diversity reportinga, tranzicijska pravda i njeni elementi koji se primjenjuju u BiH, kodeksi novinarske etike i suočavanje sa prošlošću…

U uvodnom obraćanju polaznicima Akademije generalna tajnica BH novinara Borka Rudić govorila je o tome na koji način mediji mogu doprinijeti poštivanju ljudskih prava te kako novinari mogu dekonstruisati politički, nacionalni, vjerski, diskriminatorski i reducirani pristup predstavljanju ljudskih prava kroz medijske sadržaje, a sve to kroz primjere iz prakse.

Drugi dan Akademije za novinare na Boračkom jezeru počeo je predavanjem o regulatornim pravilima za elektronske medije.

Elma Džaferović i Amela Smajlović iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH informirale su učesnike o Kodeksu, novinarskoj etici i izvještavanju elektronskih medija. Učesnici su, kroz praktične primjere, imali priliku vidjeti i kako izgleda proces prijave RAK-u.

Cilj je bio skrenuti pažnju mladim novinarima na pošteno, ujednačeno i sveobuhvatno izvještavanje, u skladu sa odredbama Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama.

O samoregulaciji i izvještavanju printanih i online medija govorila je Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu i online medije BiH, a novinarka BIRN-a BiH Emina Dizdarević održala je predavanje o temi ‘Postupak dokumentovanja ratnih zločina u svrhu objavljivanja u medijima’.

Na predavanju je bilo riječi o tome na koji način raditi novinarsko istraživanje, te kako doći do činjenica i relevantnih izvora kad se radi o temama ratnih zločina.

Prof. dr. Zlatiborka Popov Momčinović sa Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo mladim novinarima govorila je tome koliko „negativni mir“ može utjecati na medije i objektivno novinarstvo.

Prema njenim riječima, jedan od problema u razvoju održivog i pravednog mira je nedostatak razvoja kritičkog mišljenja, čemu novinarstvo treba pridonijeti putem profesionalnog izvještavanja o ratnim dešavanjima.

Osim predavanja i diskusija sa iskusnim predavačima – profesorima fakulteta novinarstva i prava, novinarima sa dugogodišnjim iskustvom, mirovnim aktivistima i braniteljima ljudskih prava, tokom sedmodnevne obuke polaznici Novinarske akademije će imati priliku pogledati i dva dokumentarna filma “Djeca rata za djecu mira” u produkciji Al Jazeera Balkans i “Apostoli dobra”, čiji su autori i producenti BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

– Novinarska akademija BH novinara se održava u kotinuitetu od 2013. godine, kroz organizovanje četiri edukativna kampa tokom ljeta i zime. Taj vid praktične obuke dosad je prošlo najmanje 850 studenata i medijskih profesionalaca. Održavanje Novinarske akademije ove godine je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Vezane vijesti

TUZLA