20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Turistička zajednica TK i ove godine zanimljivim programom obilježava Svjetski dan turizma

Novinarskom kotlićijadom Turistička zajednica TK započela je obilježavanje Svjetskog dana turizma, koji se obilježava danas, a  parola je ove godine stavljena na ruralna područja. Prema riječima dr.Merime Aljić, savjetnice u Turističkoj zajednici TK, ruralna područja svih lokalnih zajednica na području našeg kantona su specifični biseri.

Obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se svi nalazimo, upravo poenta i jeste da promovišemo i da počnemo obraćati malo više pažnju na ruralna područja, koja su izvor čistog zraka, dobre hrane i starih autentičnosti, istakla je Aljić.

Iz tog razloga je i Turistička zajednica TK Svjetski dan turizma počela obilježavati upravo u ruralnom području Suška rijeka na području Grada Živinice, gdje se nalazi jedna stara arhaična vodenica, koja je još uvijek u funckiji i nalazi se pod zaštitom Grada Živinica.

Uz novinarsku kotlićijadu prisutni su imali priliku da se druže, provedu dan u prirodu, probaju tradicionalnu bh. kuhinju, Bosanski lonac, a ujedno i pogledaju izložene radove žena iz ovog područja. Ono što je privuklo pažnju posjetitelja jeste što su imali priliku vidjeti kako se pravi tradicionalna halva.

Kada je u pitanju sezona jesen / zima Turistička zajednica TK zbog cjelokupne situacije poručuje da se izbjegavaju zatvoreni prostori i da se maksimalno koriste otvorene destinacije, a preporuka je da se posjeti zaštićeni pejzaž Konjuh, Zlaća, Majevicu, Stari Grad Srebrenik, Gradačačka gradina, ali da se ne izostave ni planinarski domovi. Prema riječima dr. Aljić imamo dosta planinarskih domova gdje se može popiti kafa, odmoriti, a koji imaju i dobro obilježene  rute kojim svi bez problema možemoprošetati i na taj način učiniti dobro vlastitom organizmu.

 

Vezane vijesti

TUZLA