25 C
Tuzla
24.03.2023.

Novogodišnja trpeza ove godine značajno skuplja

Novogodišnja trpeza ove godine bit će značajno skuplja u odnosu na prethodnu godinu, jer je poskupjelo sve, od pekarskih, preko mliječnih proizvoda pa sve do mesa. Međutim, iako skuplja, mnogi se trpeze neće odreći, ali većina će izdvojiti manje novca.

Jeste poskupilo je ali šta sad. Ja ne živim ovdje, ali na trpezi mora svega biti. Naš narod je takav, kod nas je samo da se ne puca“, kazala je naša sugrađanka.

Naravno da je sve poskupilo ali sad eto Nova godina je pa da se to malo sjedne da se proslavi“, mišljenja je jedan od građana Tuzle

U ovoj godini, jedna od namirnica koja je skoro pa najviše poskupjela je meso, ali s obzirom da je na novogodišnjoj trpezi ono nezaobilazno, danas su redovi ispred tuzlanskih mesnica bili dugi.

Poskupilo je uglavnom sve, od pijace, prodavnice, samoposluge, sve su cijene otišle u tačku. Mesa će biti na trpezi obavezno. Mi smo poznati po tome da jedemo više meso nego zeleniš, moram nešto, bit će sigurno mesa“, kazao nam je naš sagovornik.

A iako su sve vrste mesa u odnosu na prošlu godinu skuplje između 30 i 40 posto, ono će se ipak naći na stolovima za novogodišnju trpezu. Iz ove mesnice kažu da posla ne manjka.

Pa teletina, ma sve je skupo i junetina i teletina, jagnjetina, suho meso, sve je skupo. – Kakve su reakcije mušterija? Pa reakcije, šta će svijet. Kupe sad za istu količinu novca, samo dobiju manje i to je to“, mišljenja je mesar Omer Karić.

Osim mesa i drugih namirnica, skuplje su i skoro sve vrste sokova i pića. No, bez obzira na sva poskupljenja većina građana sa kojima smo razgovarali raduju se druženju sa svojim porodicama i prijateljima, ali uz želje da će u narednoj godini stanje biti bolje, te da će pasti cijene, barem osnovnih životnih namirnica.

POSLJEDNJE DODANO