Novorođenčadi u čovječanstvu zaslužuju najvažnije mjesto

Novorođenčadi u čovječanstvu zaslužuju najvažnije mjesto

Objavio: -

U cilju prikupljanja novčanih sredstava potrebnih za opremanje operacionog bloka Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla i proširenja kapaciteta Odjeljenja intezivne njege, u Tuzli je održan Prvi neonatološki simpozij Dan za novorođenče.

Novorođenčadi u čovječanstvu  zaslužuju najvažnije mjesto i od njih zavisi svijet, iako se o ovoj populaciji danas jako rijetko priča, zbog čega je UKC Tuzla odlučio podići svoj glas i upoznati javnost sa činjenicama da su novorođenčad centar svijeta i da im je naša pomoć i podrška u prvim trenucima života bezuslovna i neophodna. To je jedan od osnovnih razloga zašto je UKC Tuzla organizovao Prvi neonatološki simpozij pod nazivom  Dan za novorođenče.

„ Od novorođenčeta dobijemo dijete, od djeteta dobijamo odraslu osobu,od odrasle osobe dobijemo roditelje, od roditelja dobijamo ponovo novorođenče i to je krug života koji se zatvara.“, istakla je prof.dr. Fahrija Skokić pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Zbog ovoga ističe prof. Skokić, novorođenčad su respektabilni pacijenti kojima se danas može puno toga pružiti. Razlog tome jesu podaci da je  60.tih godina 95 posto djeca od 1000 grama umiralo a da u 2015.godini djeca s takvom kilažom preživljavaju zahvaljujući sve većem znanju ljekara i savremenoj opremi koja je isključivo namijenjena ovoj populaciji. Zbog toga se danas na Simpoziju između ostalog  govorilo o uslovima u kojima se djeca rađaju kao i o bezbjednom transportu.

„ Mi dobijamo djecu iz Brčkog, Zvornika,Orašja i taj transport mora biti adekvatan, ti kilometri moraju biti anulirani da bi zdravstveno stanje djeteta bilo dobor. Tu postoje određena pravila, procedure koje se moraju ispoštavati,  zato mislim da je to kolegama sa terena jako bitna ta tema“., navodi prof.dr. Fahrija Skokić.

Mozak novorođenčeta može da izdrži samo tri minute bez kiseonika i zbog toga je važno da su   medicinske sestre, tehničari i ljekari, uvijek spremni odgovoriti najtežim zadacima.

„ Koliko je edukacija ljekara jedan kontinuirani i neprestani proces, isto tako i medicinske sestre tehničari, posebno evo danas smo vidjeli to su pedijatrijske  sestre zahtjevaju  neprekidnu kontinuiranu edukaciju da bi mogli pratiti ljekare u modernom pristupu lječenja, pogotovo novorođenčadi.“, istakao je dipl. medicinski tehničar Jahić Mirza pomoćnik direktora za sestrinstvo JZU UKC Tuzla.

Prenatalna dijagnostika tema je o kojoj se danas takođe govorilo na simpoziju, a koja ima izuzetno velikog uticaja  na sam porod i rađanje novorođenčeta. Svako novorođenče pa i ono najzdravije po rođenju dobija terepiju.

„ Od ukapavanja onih kapi u oči da preveniramo konjuktivitise, do davanja K vitamina da spriječimo krvarenja, jer nemaju dovoljno faktora koagulacije, pa do preventivnog ultrazvuka mozga, abdominalnih organa, jer moramo nati jel se djete rodilo sa dva bubrega.“, napominje prof.dr. Fahrija Skokić.

Planirano  je da neonatološki  simpozij u nerednom periodu dobije tradicijski karakter.