Nura Begović će 11. jula ukopati samo šaku svog brata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Članica Udruženja ”Žene Srebrenice” i preživjela žrtva rata Nura Begović 11. jula će ukopati posmrtne ostatke brata Adila Suljića. Kaže da su posmrtni ostaci njenog brata pronađeni u Kamenici s njegovom odjećom.

”Pronađene su njegove stvari, sat i odjeća. Moj brat je imao 43 godine, a iza njega je ostalo dvoje male djece. Brata ću ukopati s jednom šakom. Nikad nisam očekivala da ćemo pronaći kompletno tijelo, jer znamo na koji su način ubijani i kako su njihovi posmrtni ostaci premještani iz grobnice u grobnicu. Nažalost, majka nije dočekala da ukopa kosti svog jedinog sina Adila”, kazala je njegova sestra Nura.

Mnogo joj znači da će njen brat imati mezar i da će moći doći da prouči Fatihu.

”Memorijalni centar za nas preživjele žrtve je sveto mjesto. Mi preživjeli ovdje pronalazimo smiraj, i za nas je ovo mjesto posebno važno. Mi smo svjesni da nikad ne možemo pronaći kompletna tijela naših ubijenih. Ne možemo ni očekivati da pronađemo kompletna tijela” kaže Nura.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida.

Do obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, svi bašluci na grobnim mjestima u mezarju Memorijalnog centra biće skinuti i na njihovo mjesto postavljeni bijeli mermerni šehidski nišani.

Ovih dana počinju radovi na iskopavanju mezarja za 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici koji će pronaći svoj vječni smiraj 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

(RTV Slon/Fena)