15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Obavljena kolektivna dženaza za tri civilne žrtve rata stradale na području Zvornika

Ferid Johić svoju majku Hadžiru rođenu 1927. godine, posljedni put vidio je 2. januara 1992. godine, a ubijena je u martu iste te godine. Bila je stara, bolesna i teško pokretna, ali je i takva zločincima smetala.

Ona je nestala padom Cerske, Pomir prema Srebrenici došli su gore u mjesto Ježestica tu su bili tri noći i neka vatra je bila pa su pošli odatle, nije bila nesposobna sto posto, ali je i hodala i nije i pempas nosila. I kad je to palo sve od Konjević polja krenuli su iz Ježestice s frezama, neko kaže ovako neko onako, ja nisam bio”, kazao  je Ferid Johić, sin žrtve.

Nakon 29 godina traganja za njenim posmrtnim ostacima, prošle godine na mjestu Džemančićev potok pronađena je samo lobanja i porodica je odlučila da njene kosti pronađu smiraj.

“Riješili smo što ima da ima. Da ima sve bilo bi bolje, ali ono što ima pa da li će šta biti da li neće…”, rekao je Johić.

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopani su i posmrtni ostaci Vehida Mandže rođenog 1967. godine iz Goražda. Kao 25-ogodišnjak prije rata otišao je na rad u Leskovac, a ubijen je na području Zvornika.

Kad su dejstva na BiH krenula, tragali smo za njim nikad ništa nismo čuli: međutim ja sam i dalje tragala, da bi prošle godine saznala, javili mi iz Tuzle da ima puno NN osoba, da dođem da dam podatke da vidim da se on ne nalazi među njima. Tako da sma uradila i ispostavilo se da je i on među tim ubijenima. U Zvorniku je ubijen, arkanovci ga ubili”, kazala je Ferida Emrić, sestra žrtve.

I njegovo tijelo nije pronađeno kompletno. Ukopan je samo dio lobanje.

I to je nađen na deponiji na smeću gore negdje na nekom brdu. Bar jedan dio jer ne znam da li ću išta više naći, jer ko to zna da li su prebacivane kosti i taj dio što je nađen da li su paščad razvlačila, da li ptice, da li….ne znam. Tako da sam se odlučila kost kost ali eto da se zna da nađe sebi smiraj, pa bar sa to jednom kosti”, navodi Ferida Emrić, sestra žrtve.

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop i Fati Ibrahimović rođenoj 1926. godine. Kolektivnoj dženazi je prisustvovalo više stotina ljudi, među kojima su bili članovi porodica žrtava, rodbina, prijatelji, kao i svi oni koji su željeli prisustvovati posljednjem ispraćaju tri stradala civila. Ove godine obilježava se 30 godina od počinjenih zločina u općini Zvornik, ali i drugim mjestima Podrinja. Ovo je 24. kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji civilnim žrtavama zločina počinjenog na području Zvornika.

POSLJEDNJE DODANO