Obilježavanje Dana rudara: Pušten u rad dio transportnog sistema u RMU Banovići

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Rudniku mrkog uglja Banovići danas je izvršeno puštanje u rad dijela transportnog sistema za odvoz otkrivke na Površinskom kopu Turija. Vrijednost investicije je veća od 50 miliona KM. Svečanosti je prisustvovao federalni resorni ministar, a tokom dana održana je i Svečana sjednica Uprave Društva i gostiju, na kojoj su bili prisutni i federalni i kantonalni premijeri, te članovi Kantonalne Vlade.

Izgradnja transportnog sistema je najveća investicija Rudnika mrkog uglja Banovići od osnivanja. Više od 50 miliona KM uloženo je u ovaj projekat koji će u potpunosti biti završen u narednoj godini, kada bude montiran i odlagač, čija je nabavka u toku. U budućnosti će biti olakšan rad Rudnika.

”Olakšan je transport jalovinske mase sa Površinskog kopa Turija prema krateru Površinskog kopa Čubrić koji je zatvoren, gdje je planirano sa dosadašnjih 500 hiljada tona separisanog uglja da se poveća na milion, također otkrivke sa šest miliona dosadašnjih na deset miliona metara kubnih jalovinske mase”, kazao je Fadil Kudumović, direktor RMU ”Banovići”.

Transportni sistem je u pogon pustio resorni federalni ministar, koji navodi da je ulaganje u ovoj godini u rudnicima u Federaciji teklo po planu. Izrazio je radost što su u izgradnji ovog transportnog sistema učestvovale domaće kompanije.

”Ovo što vidite iza nas je postrojenje na kojem može svako da nam zavidi i jedno od rješenja i projekata koje je jedinstveno na prostoru bivše Jugoslavije. Nadam se da će nova Uprava koja je pokazala u prvih šest mjeseci dobre rezultate, prepoznati ovo ulaganje i da će u narednom periodu svakako pratiti one signale koji dolaze iz Vlade Federacije i resornog ministarstva i da ćemo od ovog rudnika napraviti još bolji rudnik”, navodi Nermin Džindić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

Transportni sistem u Rudniku Banovići je dužine skoro četiri kilometra, a samim ulaganjem u mehanizaciju i ovaj sistem, ubuduće se planiraju i određene uštede.

”Tu ćemo imati uštede što se tiče kamiona dampera, vezano za gorivo, za gume i dosta ušteda zbog same brzine transportovanja otkrivke u krater Površinskog kopa Čubrić”, ističe Smajil Husić, rudarski tehničar u RMU ”Banovići”.

Nakon svečanosti puštanja u rad dijela transportnog sistema, te obilaska novog gredera na površinskom kopu Turija, program obilježavanja Dana rudara nastavljen je polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Banovićima, gdje su se prisutni prisjetili onih koji su dali živote za odbranu domovine. Nakon toga, održana je i Svečana sjednica Uprave Rudnika sa gostima, kojoj su prisustvovali i predstavnici kantonalne i federalne vlasti.

”Jako je važno za lokalnu zajednicu, za kanton, ali i državu BiH, da Rudnik Banovići ostane i opstane na ovom prostoru, svakako uz racionalnu modernizaciju i ulaganje u infrastrukturna i materijalno-tehnička sredstva da bi ljudi s ovog prostora imali jedan oslonac i Banovića, ali i privrede kantona”, navodi Denijal Tulumović, premijer TK.

Ove godine je Rudnik Banovići, uprkos pandemiji korona virusa ostvario proizvodnju uglja od 94 posto od planiranog, te više od 100 posto otkrivke. Program obilježavanja Dana rudara u Rudniku mrkog uglja Banovići završava se vatrometom u ponedjeljak. Podsjetit ćemo da je ovaj naznačajniji dan u godini za rudare obilježen nizom aktivnosti u ovoj sedmici, poput prijema za porodice šehida, ispraćajem penzionisanih radnika, te dodjelom priznanja za istaknute radnike.