Obilježavanje Dana rudara u RMU Banovići skromnije u odnosu na prošle godine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana rudara u Rudniku mrkog uglja Banovići odlučio je zbog cjelokupne situacije sa pandemijom korona virusa, skromnije obilježiti 21. decembar. Masovnih okupljanja neće biti, a sve kako bi se poštovale naredbe i mjere nadležnih organa u vremenu pandemije. Najsvečanije je trebalo biti druženje u Radničkom domu, koje će ipak sačekati povoljniji period.

”Zbog ograničenog broja, tu smo uskraćeni, nećemo biti u mogućnosti pozvati sve prijatelje RMU Banovići, bit će skroz u manjem u broju”, navodi Fadil Kudumović, direktor RMU ”Banovići”.

Također neće biti tradicionalnih sportskih druženja, ali hoće biti aktivnosti poput prijema porodica šehida, nekadašnjih uposlenika Rudnika, čime zapravo u ponedjeljak i počinje obilježavanje Dana rudara.

”Ima aktivnost vezana za svečani ručak sa porodicama poginulih boraca, druga aktivnost je svečana sjednica odnosno ispraćaj naših zaslužnih radnika u penziju”, kaže on.

U Rudniku će se prisjetiti i odati počast na spomen obilježjima poginulim rudarima, kao i borcima u proteklom ratu. Jedna od aktivnosti je dodjela priznanja dobitnicima nagrada ”Za doprinos u radu”, a bit će održana i sjednica Uprave Društva. Radnicima u rudniku su na osnovu kolektivnog ugovora, povećane plate za osam posto, pa će većina potvrditi da je to najbolja nagrada za ovu godinu.

”U decembru će za Dan rudara biti ostali dio regresa, takozvani višak, tako da ćemo isplatiti sve obaveze prema radniku”, ističe Kudumović.

U Rudniku se nadaju da će već naredne godine, moći na kvalitetniji način i uz brojne svečanosti obilježiti najznačajniji dan u godini za rudare.