Obilježavanje desetogodišnjice ukidanja viznog režima za BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo razgovarali su danas o obilježavanju deset godina od uvođenja bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Usaglašene su zajedničke aktivnosti u vezi s tim događajem koji će se održati 15. decembra u Sarajevu, u kooperaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Evropskim pokretom u BiH, a u čijem sudjelovanju će učestvovati visoki zvaničnici BiH, EU i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Grubeša je istaknuo da je važno podržavati sve procese EU integracija, naglašavajući da BiH teži ka članstvu u Evropskoj uniji kao nečemu što je i prirodno, ali i što nema alternativu i što je  osnovna misija samog Evropskog pokreta u BiH.

Plakalo je zahvalio Grubeši na dosadašnjoj saradnji u oblasti EU integracija, te istakao kako je ona važna posebno iz aspekta što je vladavina prava jedna od najvažnijih odrednica EU, te u tom kontekstu Ministarstvo pravde BiH kao krucijalna i ozbiljna institucija itekako ima veliki značaj i odgovornost u Bosni i Hercegovini.