10 C
Tuzla
10.12.2022.

Obilježen Dan državnosti BiH u Tuzli

25. novembar 1943. godine kada je održano zasjedanje ZAVNOBiH-a je najvažniji datum historiji države kakvu želimo, moglo se čuti danas na obilježavanju Dana državnosti u Tuzli. Tog datuma, naša zemlja postala je ravnopravna sa ostalim republikama tadašnje Jugoslavije jer je ZAVNOBiH donio Rezoluciju u kojoj je izražena odlučnost naroda da to bude zajednica svih, a ne samo jednog, drugog ili trećeg naroda.

”Te odluke ZAVNOBiH-a su bile tako epohalne da onaj ko hoće da ih primijeni, kaže da je to preteća svih odluka demokratskih”, izjavio je Muhamed Čaušević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Tuzla. 

Tim odlukama su zapravo utvrđena neprevaziđena ljudska prava, ističe Čaušević. Nakon ZAVNOBiH-a odluke je potvrdio i AVNOJ.

”Sva tri naroda su se tad složila da zajednički u bratskoj slozi žive u zajedničkoj državi koja se zvala Jugoslavija”, dodaje Čaušević. 

Zbog svog historijskog značaja i odluka ZAVNOBiH-a od prije 79 godina, ovaj datum se slavi kao Dan državnosti BiH. Predstavnici Gradskog vijeća, Gradske uprave, delegacije udruženja antifašista i građani položili su vijence na spomen obilježja na Slanoj Banji, te se prisjetili građana koji su stradali u prethodnim ratovima za slobodu naroda i države. Još jednom je rečeno da je 25. novembar 1943. godine dan koji svjedoči o važnosti naše zemlje.

”Naša zemlja od svojih početaka je imala važan uticaj i ulogu ne samo ovdje, u regionu, nego i šire. Mislim da je ovo obilježavanje 25. novembra i svih drugih datuma veoma važno da čuvamo kontinuitet te jedne antifašističke tradicije koju naša zemlja baštini”, izjavila je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla. 

O višestoljetnom kontinuitetu naše domovine i ZAVNOBiH-a, momentu kada je obnovljena državnost, govora je bilo i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla održanoj u Narodnom pozorištu. Izražena je nada da će doći vrijeme kada će zajedničkim snagama, svi narodi, graditi još čvršće temelje domovine.

POSLJEDNJE DODANO