Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Srebrenici: ”Ne obilježava se samo u Federaciji BiH!”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Kulturnom centru Srebrenica danas je upriličen kulturni program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uz prisustvo političkih zvaničnika i građana.

Prisutnima se obratila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović. Ona je rekla da je ponosna na prisustvo velikog broja građana koji su dali značaj obilježavanu tog historijskog  datuma, i čestitala Dan nezavisnosti BiH.

Danas sam ujedno sretna i ponosna što sam ovdje i što imam priliku da se obratim i da vam čestitam Dan nezavisnosti BiH. Prije samog obraćanja želim da se sjetimo Fatihom rahmetli Hatidže Mehmedović koja nažalost prvi put nije danas s nama povodom dana obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. Kao društvo moramo nastaviti borbu na očuvanju nezavisne BiH, a istovremeno sjećati se i biti svjesni svoje prošlosti bez potrebe da se svetimo, budućnost moramo graditi i s drugim našim komšijama na bazi istine o prošlosti, uvažavajući se međusobno i poštujući naše žrtve – kazala je Mahmutbegović.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić tokom obraćanja je kazao da je današnje okupljanje jako važno za sve povratnike, piše Fena.

Nephodno je da se nastavi briga za svim povratnicima u Srebrenici, Bratuncu, Krajini, i u svim drugim povratničkim mjestima, kako bi se njima pomoglo u zapošljavanju. Posebnu brigu trebaju preuzeti oni u čijim je rukama vlast, odnosno oni koji raspolažu novcem, to jeste budžetom, jer bez toga sve drugo je besmisleno – rekao je Salkić.

Ovom događaju prisustvovao je i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kojem je zasmetalo pisanje pojedinih medija da se samo Dan nezavisnosti slavi u FBiH i da upravo ovaj događaj to opovrgava. 

Najmlađi Srebreničani su ovom prilikom za prisutne pripremili bogat kulturni program povodom Dana nezavisnosti BiH.