Obilježen Dan Općina Kalesija: 28. godina simbol odbrane BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Početkom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovine grad Kalesija se među prvim našao na udaru vojeske Republike Srpske. Nakon desetak dana borbi, od 2. do 11. maja 1992. godine, većina općine istočno od rijeke Bjeljevac, uključujući i sam grad, padaju pod okupaciju. Uspješnom odbranom, neprijatelj je zaustavljena na Bjeljavcu. Time je vojsci RS nanesen jedan od prvih ozbiljnijih poraza na prostoru sjeveroistočne Bosne, čime je znatno usporeno njegovo napredovanje. Preokret situacije na Kalesijskom ratištu, znatno je uticao da se iz odbrambene pozicije pređe u oslobodilačku. 18. maja komandant Opštinskog štaba TO Kalesija, Mirsad Gutić, naredio je prelazak iz odbrambene u oslobodilačku borbu. A 23. Maja 1992. godine Kalesijski borci ojačani jedinicama Taktičke grupe 1. Okružnog štaba TO Tuzla u čijem sastavu su bili borci iz Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Živinica i Tuzle, oslobodili su Kalesiju. Kalesija je tada postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a ova pobjeda odjeknula je širom BiH i dala dodatni moral braniocima BiH.

“Posebnu zahvalnost želim da uputim našim borcima koji su se tada maltene goloruki organizovali, samo radom I disciplinom za nepunih 11 dana su oslobodili grad Kalesiju”, poručio je Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija. 

“Kalesija će tom činjenicom zauvijek biti ponosna. Mnogi su dali živote za to I mi zauvijek treba da poštujemo njihovu žrtvu, dsa veličamo I da diljem naše zemlje, ali I šire uvijek se ponosimo što smo iz Kalesije”, kazao je Enes Idrizović, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija.

Dan Općine Kalesija ove godine zbog pandemije korona virusa obilježen je na nešto skromniji način nego što je to bio slučaj prethodnih godina.Predstavnici lokalne vlasti I udruženja na Centralnom šehidskom spomen obilježju položili su cvijeće, nakon čega je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća. Ovom prilikom dodijeljene su nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacijama za doprinos razvoju lokalne zajednice. Prvu nagradu Općine Kalesija, medalju sa zlatnim grbom dobio je aktuelni općinski načelnik Sead Džafić, no kao što to već radi godinama, on se novčanog dijela nagrade odrekao u korist drugih.

“Trima organizacijama Osmijeh nade djeca sa posebnim potrebama, dva udruženja Nijemi krik I žena sestra majka, to su udruženje žena oboljelih od raka dojke, I ja sam taj iznos podijelio, mislim da je njima najpotrebnije, ja sam taj iznos podijelio na tri jednaka dijela po 310 maraka. Halal im bilo I da im to posluži u dobrotvorne svrhe”, kazao je Džafić.

Drugu nagradu Općine Kalesija dobili su JZU Dom zdravlja Kalesija, profesionalna vatrogasna brigada Kalesija i udruženje Crveno Bijela crvena radost iz Tuzle.

“Ja vjerujem da će ove organizacije I pojedinci koji su dobili ovogodišnja općinska priznjanja da će im to biti stimulans I podstrek da u svom budućem djelovanju I radu još uspješniji I bolji, a svima ostalima će biti dodatan motiv I stimulacija da se u budućem radu trude još više kako bi u budućnosti bili među dobitnicima općinskih priznanja”, poručuje Idrizović.