Obilježen Dan općine Doboj Istok

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svečanom obilježavanju Dana Općine Doboj Istok danas je, predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem, prisustvovala i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona. Iako jedna od najmlađih općina na području našeg kantona Doboj Istok, je, zahvaljujući trudu lokalnih vlasti, ali prije svega samim građanima, za relativno kratko vrijeme, postigla zavidan napredak, rečeno je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Doboj Istok.

”Krenuli ste praktično od nule. Od zemlje vaših djedova, bez infrastrukture, samo sa velikom voljom i željom za bolje sutra. Danas s ponosom možemo reći da ste to ”bolje sutra” u velikoj mjeri i ostvarili. Danas, na jednom praktično malom prostoru, egzistira preko 200 privrednih subjekata, koji uveliko doprinose napretku ove općine i boljem životu građana”, kazao je tokom svog obraćanja premijer Tulumović, te svim građanima Doboj Istoka čestitao Dan Općine.

Tu viziju i nastojanja općinskih vlasti Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala i uvijek je do sada na sve razvojne projekte u Doboj Istoku gledala blagonaklono.

”U toku prošle godine Vlada je finansirala ili pomogla finansiranje raznih projekata  na području Doboj Istoka, u ukupnoj vrijednosti oko 1 milion KM. Značajan dio je u obrazovne i školske objekte, ali i za projekte zaštite okolice, regulaciju vodotoka, te putnu infrastrukturu”, kazao je premijer Tulumović i dodao da i pored svih postignutih rezultata Vlada još uvijek nije zadovoljna stepenom razvoja na kojem se Općina danas nalazi.

S ciljem da ukaže na značaj svih lokanih zajednica, a posebno onih koje se nalaze na rubnim područjima kantona Vlada Tuzlanskog kantona je jučer, na sjednici koja je održana u Teočaku, utvrdila nacrt Zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama u Tuzlanskom kantonu.

”Ovim zakonskim rješenjem želimo ojačati razvojni potencijal nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina, koje su ujedno i demografski najugroženije općine u Tuzlanskom kantonu, te sistemskim djelovanjem kroz mjere i politike omogućiti privredni oporavak i razvoj nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina. Cilj pružanja ove podrške je pridonijeti privrednom, infrastrukturnom i svekolikom razvoju tih općina u skladu s njihovim posebnostima i načelu ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona se i praktično, kroz raspodjele sredstava putem raznih javnih poziva, zalaže za ujednačen razvoj svih općina u Tuzlanskom kantonu i zato će projekti koje budu kandidirale ove male, rubne općine uvijek biti razmatrani s posebnom pažnjom”, zaključio je premijer Tulumović.

U okviru obilježavanja Dana Općine Doboj Istok delegacije Općine i Vlade Tuzlanskog kantona položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježju šehidima i poginulim braniteljima u Brijesnici Velikoj.