Obilježen Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

World Vision BiH (WV BiH) podržao je obilježavanje Dana ružičastih majica, Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u 27 škola, 17 omladinskih udruženja širom BiH i Privremenom prihvatnom centru Ušivak.

U školama su održane likovne izložbe, literarna takmičenja, te je s djecom razgovarano o vršnjačkom nasilju i posljedicama koje ono ostavlja na pojedinca. Pored školskih aktivnosti, na ulicama gradova su na inicijativu djece održani ulični performansi. Dodatno, World Vision BiH je ove godine Dan ružičastih majica obilježio i u Privremenom prihvatnom centru Ušivak gdje su za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirane edukativne i kreativne radionice, dok je za maloljetnike bez pratnje u okviru programa psihocijalne podrške organizirana tematska radionica. Sve aktivnosti su održane u skladu s epidemiološkim mjerama i školskim protokolima.

Ove godine je Dan ružičastih majica obilježen pod sloganom “Ne budi sila iza profila/Don't be mean behind the screen”, kojim djeca i mladi ukazuju na porast vršnjačkog nasilja putem interneta.

U saradnji s osobljem škola, partnerima na lokalnom niovu i pokretom mladih “Vrijedni Pažnje”, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni s drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problem nasilja među vršnjacima.

Obilježavanje Dana ružičastih majica događa se u sklopu kampanje “Vrijedni pažnje”, čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom. Kreirana u bliskoj saradnji s djecom i mladima iz različitih krajeva BiH, ova kampanja se provodi uz učešće dječaka i djevojčica i mladih žena i muškaraca koji žele biti dio rješenja u eliminaciji nasilja u njihovim porodicama, školama i zajednicama.

Aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, nadgradnja je programa organizacije World Vision BiH kroz koji se svakodnevno, kroz rad s omladinskim klubovima, programe vršnjačke edukacije i program razvoja životnih vještina u školama širom BiH radi na prevenciji nasilja, saopćeno je iz Odjela za komunikacije WV BiH.