Obilježen dan starijih osoba: Tuzla će postati prvi grad koji ima Strategiju za osobe treće životne dobi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nekoliko stotina osoba treće životne dobi krasilo je Trg slobode u Tuzli gdje su obilježili Dan starijih osoba, manifestacijom koja postoji već šest godina. Pored članova inicijativnih grupa za aktivno starenje iz Tuzle, učestovali su članovi takvih grupa sa područja Lukavca i Gradačca. Želja im je bila prikazati aktivnosti kojima se bave u trećoj životnoj dobi, ali i družiti se sa sličnim ljudima i uživati u lijepom oktobarskom danu.

”Početkom našeg projekta 2013. godine pa svake godine zaredom pokušali smo samo da podižemo svijest, da okupimo što veći broj starijih osoba i da ih uvedemo u aktivnosti koje je naš program nudio. Ove godine završili smo sa izborom zajednica koje su uključene u projekat a njih je 35 u TK i sada je došlo vrijeme da pokažemo šta to grupe rade”, kazala je Amela Fočić, predsjednica Mreže aktivnog starenja TK.

Projekat za aktivno starenje nastao je na inicijativu Švicarskog crvenog križa, a iz njega se izrodila ideja za izradu Strategije za osobe treće životne dobi koju priprema Grad Tuzla u saradnji sa ovom organizacijom.

”Ta Strategija za starije osobe nije bila generalni cilj projekta Švicarskog crvenog križa nego je bio generalni cilj da se na neki način tim osobama unaprijedi kvalitet života”, navodi Mihela Hinić, direktorica Ureda Švicarskog crvenog križa za BiH.

Nakon usvajanja Strategije, Tuzla bi trebala biti prvi grad u našoj zemlji koji će imati osmišljen način rada sa starijim osobama. Tada se otvara mogućnost aplikacija na fondove za podršku projektima za osobe treće životne dobi čiji je cilj poboljšanje kvaliteta življenja ove populacije, a koja je za razliku od mladih u našoj zemlji, sve brojnija. Strategija podrazumijeva niz mjera.

”Širenje Doma penzionera i povećanje broja usluga, to podrazumijeva i neke druge objekte, borba protiv samoće, borba za kvalitetniji život, to podrazumijeva i mnoge mjere ugradnje na trotoarima, trgovima”, naveo je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Razgovori su se vodili i o problemima s kojima danas živi ova populacija, te njihovom rješavanju. Pri kraju manifestacije, uslijedio je ples osoba treće životne dobi i mladih plesača.