Obilježen jubilej – Stoljeće Crvenog križa u Lukavcu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svečanom dodjelom priznanja najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i institucijama, te promocijom monografije ”Humanost u Lukavcu gradu velikog srca” obilježeno je stotinu godina organizacije Crvenog križa u ovoj općini.

”Crveni križ ima 194 nacionalna društva širom svijeta, koja implementiraju humaniterne ciljeve u odgovoru na potrebe građana u miru, i u vanrednim situacijama”, kazao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Daruju krv, pomažu unesrećenima od poplava, klizišta, zemljotresa. Edukuju mlade iz oblasti pružanja prve pomoći, a u Lukavcu imaju i Centar za pružanje njege u kući za svoje sugrađane.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je naglasio da ta općina ima vrlo važan oslonac u ovoj organizaciji, jer su oni puni inicijativa u svom radu i kontinuirano prisutni.

”To je organizacija koja okuplja veliki broj mladih ljudi i starijih, koja se brine o širokom spektru iz humanitarnog djelovanja”, istakao je Delić.

Oko aktivnosti Crvenog križa u Lukavcu je danas okupljeno više od 50 aktivnih profesionalaca i volontera, a njima i onima koji su ovu organizaciju vodili od 1919. godine do danas štampana je Monografija nazvana ”Humanost u Lukavcu gradu velikog srca”.

Sekretar Crvenog križa općine Lukavac Mustafa Osmanović je poručio da volonteri žive Crveni križ.

”Raditi u ovoj organizaciji, a nemati empatiju prema ljudima u nevolji je nemoguće. Ne postoji druga formula nego biti čovjek. Osjećati potrebu da pomažete drugima i to je ono što nas drži”, rekao je Osmanović.

Uz promociju monografije, čiji je autor Osmanović, na svečanosti u Lukavcu uposlenici Crvenog Križa dodijelili su i zahvalnice svojim donatorima, partnerima humanih projekata i saradnicima.

(RTV Slon/Fena)