Obilježen Svjetski dan bolesnika: Volonteri gradskog Crvenog križa podijelili 140 paketa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svaka osoba na svijetu zaslužuje malo pažnje i brige, a posebno oni koji su zbog bolesti odvojeni od svojih najmilijih. Da i oni ne budu zaboravljeni potrudili su se volonteri gradskog Crrvnog križa koji su ih danas, na Svjetski dan bolesnika, odlučili obradovati paketima koje su sami pravili. Na licu pacijenata u Klinici za plućne bolesti, moglo se vidjeti da su se ovom simboličnom poklonu, ali i činjenici da nisu zaboravljeni, posebno obradovali.

„Drago mi je, hvala vam što ste se sjetili da dođete u ovu Kliniku. Ovdje su ljudi… ma nemam riječi, kako svi rade, ja im dižem kapu. Hvala vam da ste živi i zdravi. Mada ima svega, ali opet nije suvišno.“ – kazao je jedan pacijent.

Osim za pacijente koji borave u Klinici za plućne bolesti, volonteri Crvenog križa grada Tuzla, pakete su pripremili i za pacijente u Klinici za psihijatrijske bolesti.  Osim što na ovaj način usreće sve one koji su u stanju potrebe, mladi volonteri podižu i svijest o potrebi brige za bolesne.

„Prije svega budemo ispunjeni kad usrećimo nekoga kome je sreća potrebna. Svi oni imaju nekog uz sebe ali da vide da taj nisu sami. Kao i u svakoj našoj akciji kada nekome donesemo osmijeh na lice to nam bude nešto najljepše.“ – istakla je Almasa Jahić – volonterka u Crvenom križu grada Tuzla .

Pored bolesnika, volonteri Crvenog križa na ovaj dan ne zaboravljaju i one koji su svoj život posvetili brizi o ljudima kojima je pomoć potrebna.

„To je dan kada se treba posvetiti i svim bolesnicima koji nisu krivi što su u takvoj situacij. Također bitno je spomenti da se taj dan mora posvetiti i svima onima koji su svoj rad posjetili brizi i njezi o ovim bolesnicima” – rekla je to Jasmina Musić – odgovorna sestra u Crvenom križu grada Tuzla.

Kroz projekat Pomoći i njege u kući, volotneri Crvenog križa o bolesnicima i starim osobama koje su u stanju potrebe, brinu svaki dan. a tako će i nastaviti, jer kako kažu, o ovim ljudima trebamo brinuti svakodnevno, a ne samo jednog dana u godini.