Obilježen Svjetski dan učitelja: Kakva je budućnost bh. obrazovanja?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nedžmija Omerćehajić, dugogodišnja je profesorica Muzičke škole u Tuzli, odakle je izvela brojne generacije, a mnogi od njenih učenika, sada već odraslih ljudi zasigruno su zahvalni profesorici Nedžmiji, ne samo za preneseno znanje, već i za usađivanje moralnih vrijednosti i ljudskih kvaliteta, što je i primarni zadatak obrazovnog kadra. Za postignuti uspjeh, kao znak zahvalnosti za nesicrpan trud i rad, profesorica Nedžmija je dobila nagradu za životno djelo.

”Svakako da je velika čast i potvrda da sam uradila da kažem dobar posao, a posebna mi je čast što je došla od struke. Dakle priznanje je došlo od mojih kolega koji su me predložili” – kazala je Nedžmija, profesorica u Muzičkoj školi u Tuzli.

Vrlo je važno pridati značaj obrazovanju najmlađih u našem društvu, koji zapravo predstavljaju budućnost svake zemlje. Svaki dan proveden u školi te ono što tu usvoje, uveliko doprinosi daljem razvoju najmlađe populacije. Prvi korake u obrazovanju djeca stiču još za vrijeme predškolskog odgoja, koji je, tako reći, kamen temeljac u usavršavanju ličnosti svakog mladog bića. Zbog toga odgajatelji u predškolskim ustanovama igraju važnu ulogu u životu djeteta i njegovom daljem odnosu prema školi.

”Drago mi je da  ova oblast itekako prepoznata kao bitna jer upravo počinje sve od naših najmlađih. Što se tiče ustanove, ove godine možemo biti zaista  zadovoljni i sretni, što je više od hiljadu mališana  obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem i trudimo se iz godine u godinu da taj broj zaista bude što veći” – navela je Alma Polić, rukovodilac pedagoške službe JU ”Naše dijete”

Iznjedriti obrazovane ljude koji će doprinjeti razvoju zemlje, ovisi najviše od ulaganja u obrazovni sistem. Kvalitetno obrazovanje, ulaganje i iskazivanje želje za podučavanjem utječu na volju mladih da na isti način pristupe obrazovanju.

”Sretni smo da možemo reći da je u prethodnom periodu učinjeno zaista jako puno toga  po pitanju  infrastrukture u školama, samog povećanja koji se desio početkom ove godine po pitanju plata prosvjetnih radnika, ali također imamo jako puno planova za budućnost. Opet kažem prvenstveno po pitanju poboljšanja uslova rada kako za nastavnike tako i za učenike koji su nama u cijelom ovom procesu najbitni” – istakla je Fahreta Brašnjić, Ministrica  obrazovanje i nauke TK

U vremenu kada iz naše zemlje sve više mladih osoba ali i kompletnih porodica odlazi i budućnost gradi u zemljama Zapada, potrebno je doprinijeti sprečavanju te česte pojave. Zbog toga su sindikati iz cijele zemlje organizatori manifestacije  ”The case International” koja se ove godine odvija pod motom ”Mladi nastavnik-budućnost struke” čime se nastoji ukazat na značaj obrazovanja od čijeg kvaliteta ne ovisi samo znanje, nego cjelokupan napredak jednog društva.

”Evo kako i i ovaj moto kaže mi moramo tražiti kao društvo, cjelokupno društvo, a zajedno s nama tražit načine kako da zadržimo mlade ljude ovdje , da zadržimo struku,  ovdje jer šteta je velikana, naravno,  i za društvo i za porodicu kada mladi čovjek ode odavdje, ali kada mladi čovjek ode iz obrazovanja onda je šteta višestruka, jer sve nam je manji interes studenta za studiranje na nastavničkim fakultetima ..i onda se pitamo ko će nam za za par godina učit djecu”  – rekao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i culture TK

Na Svečanoj akademiji povodom Dana učitelja dodijeljeno je 20 nagrada za najbolje učitelja, koji su svojim trudom doprinjeli izgradnji boljeg i obrazovanijeg društva.