15 C
Tuzla
22.07.2024.

Obilježena 11. godišnjica postojanja Evropskog univerziteta u Brčkom

Sa 220 okupljenih stručnjaka i deset akademika koji su aktivni u nastavi, Evropski univerzitet Brčko obilježio je jedanaestu godinu postojanja. Zbog kontinuiranog i uspješnog rada i truda, ali i pružanja kvalitetnog znanja na 6 univerziteta koje okuplja, 2.300 je diplomiranih studenata, oko 50 magistara i doktora nauka, a njihov kvalitet i zalaganje studenti iz godine u godinu prepoznaju na pravi način.

“Ja mislim da kada date određenoj sredini 2.300 visokih stručnjaka, da je to najbolji dar za tu sredinu, jer je poznato da je razvoj neke sredine proporcionalan broju visokostrucnih. Danas osim nastave koja se izvodi na 6 fakulteta, imamo i druge djelatnosti kao što su naučni skupovi, obrazovanje cjeloživotno za razne druge sadržaje”, kazao je prof. dr. emeritus Radoslav Galić, rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

“Zadovoljni smo, sigurno smo zadovoljni s obzirom na probleme koje smo imali proteklih 5-6 godina. U principu kako je drugim univerzitetima, mi smo zadovoljni”, kazao je akademik Nedeljko Stanković, prof. Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Evropski Univerzitet u Brčkom ostvario je međunarodnu saradnju u preko 20 država, a postepenim građenjem uspio se izdvojiti među Univerzitete koji pružaju adekvatno znanje, ali i praktičnu obuku kako bi studenti po završetku bili spremni i konkurentni na tržištu, ali i da svoje znanje primjenjuju unutar granica naše zemlje.

“U 11. godina uradili smo toliko koliko neki nisu mislili, a možda se i ne uradi za 20 godina. Ovo je mejsto na kojem se znanje stiče, ali i stvara i prenosi dalje, otvoreni smo za sve, slušamo sve, ali govorimo ono što znamo”, ističe prof. dr. Rudika Gmajnić, prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Ove godine Evropski Univerzitet u Brčkom ispratio je 80 studenata koji su završili prvi i drugi ciklus svečanom promocijom i dodjelom diploma, ali i tri doktoranta koji su akcenat stavili na kvalitetno i primjenjivo znanje koje su stekli tokom studiranja.

“Ovo je jako lijepo iskustvo za mene. Ovdje postoji mogućnost sticanja kvalitetnog i primjenjivog znanja koje će dobro da dođe i koje mi je pružilo dobru osnovu za posao kojim planiram da se bavim ,a to je profesorski posao na Univerzitetu”, govori Danka Radivojević, doktorantica Pravnog fakulteta Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

“Ja bih da čestitam 10 godina postojanja jedne ovakve ustanove koja je pružila priliku mnogim studentima a i nama koji želimo da unaprijedimo znanje, nauku”, dodaje Hidajet Rahimić, doktorant Evropskog univerziteta Brčko distrikt.

Na Evropskom univerzitetu Brčko disktrikt studenti se mogu obrazovati na različitim usmjerenjima na Pravnom, Ekonomskom, Tehničkom, Pedagoškom, Fakultetu političkih nauka te Fakultetu zdravstvenih nauka, a na današnjoj svečanoj promociji uručene su i plakete za uspješne poslovne saradnje koje ostvaruju.

Vezane vijesti

TUZLA