Obilježena 20. godišnjice Rezolucije UN 1325 ‘Žene, mir i sigurnost’ (VIDEO)

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine danas ima 7,1 posto žena, od vojnika do brigadira, koje zajedno s kolegama učestvuju u vojnim misijama širom svijeta – rečeno je danas na obilježavanju 20. godišnjice Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 “Žene, mir i sigurnost” u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Rezolucija UNSCR 1325 promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, kao i definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić tvrdi da su rijetke situacije kada se ljudi u BiH mogu pohvaliti preuzimanjem i realizacijom međunarodnih obaveza.

– BiH je čak i lider u regionu i vrlo visoko kotiramo na globalnom nivou. Ovo je tematika koja je vrlo bitna, jer upućujemo naše ljude u misije u kriznim područjima i prilagodili smo naše akte toj rezoluciji – istakao je Podžić te dodao da je ta rezolucija trebala biti usvojena i prije sukoba u BiH, jer bi moglo manje žena preživjelo torture.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field smatra da su od usvajanja te rezolucije diljem svijeta napravljeni brojni pozitivni koraci.

– Posebno smo ponosni na snažno partnerstvo o ovom važnom pitanju – istakao je ambasador te najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti pružati podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović podsjetio je da su OSBiH 2019. godine prvi put u Evropi organizirane konferenciju “Žene, mir i sigurnost”.

– Svaki dan pokušavamo da imamo adekvatnu politiku koja ima za cilj da kreira bolju rodnu ravnopravnost. Ali puno je obaveza pred nama i moramo pokazati krajnju posvećenost implementaciji ove rezolucije – istakao je.

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak istakao je važnost poboljšanja uloge žena i njihove prisutnosti u oružanim snagama.

– BiH je među prvom zemljama koja je izradila i implementirala Akcioni pan i zato vam odajem priznanje – istakao je.

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards izrazio je ponos što je NATO štab Sarajevo aktivni sudionik u provođenju te rezolucije u OSBiH.

– Vjerujem da su žene lideri i najbolje ambasadorice Rezolucije. Imati više žena na visokim dužnostima i mjestima odlučivanja, trebao bi biti jedan od naših ciljeva – zaključio je.

Pogledajte VIDEO

(RTV Slon/Fena)