Obilježena 25-ta godišnjica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Tuzla

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla obilježila je 25 godina postojanja.

Prilikom osnivanja, Organizacija je bila u sastavu Udruženja ”Zlatni ljiljan”, da bi reorganizacijom postala samostalno udruženje. Od rata do danas, položaj porodica šehida i poginulih boraca se dosta promijenio, zahvaljujući inicijativama nevladinog sektora, ali kako navode u Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla, uvijek teže ka višem i boljem za sve članove i porodice. Istina je da su porodice šehida danas materijalno i stambeno zbrinute, imaju zdravstveno osiguranje, djeca imaju besplatno školovanje, a radi se i na zapošljavanju djece šehida.

”Jako je bitno i važno istaći da se dosta toga postiglo, ali mi kao ljudi koji uvijek teže ka boljem sutra ne možemo da ne pomenemo da se moglo daleko bolje i više”, navodi Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla.

Članovi porodica šehida i poginulih boraca, te predstavnici vlasti, polaganjem cvijeća na Spomen obilježje na Slanoj Banji, prisjetili su se onih koji su dali živote za odbranu države. Kako je kazao federalni resorni ministar koji je prisustvovao obilježavanju godišnjice, trajna zadaća vlasti je da vode brigu o porodicama šehida, jer su njihovi najmiliji dali najviše za odbranu domovine.

”Koliko god da državi uradi za ove porodice to nije dovoljno. Danas stavljamo u prioritet zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca. U TK prije nekoliko godina bilo je 2.600, a raznim aktivnostima kako Vlade kantona, tako i federalnog nivoa, danas imamo podatak da je to nešto malo manje od hiljadu. Nismo zadovoljni, smatramo da sva djeca šehida i poginulih boraca na ovom prostoru trebaju dobiti priliku za zaposlenje”, ističe Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Održana je i svečana sjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla kojoj su prisustvovali članovi i porodice poginulih, te predstavnici lokalne, kantonalne i federalni vlasti. Onima koji su doprinijeli opstanku i razvoju Organizacije, dodijeljena su priznanja i zahvalnice.