Obilježena 28. godišnjica Patriotske lige u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju Slana Banja danas je u Tuzli obilježena 28. godišnjice formiranja Patriotske lige.

Patriotska liga Tuzla formirana je prije 28 godina, a kroz ratni period bila je jedna od najorganizovanijih grupa ove vrste u državi. Pripadnici tuzlanske Patriotske lige na samom početku rata zaustavili su prodor neprijatelja u grad. U svom članstvu Patriotska liga imala je pripadnike svih naroda s čime se i danas ponose. Tokom 1991. godine Patriotska liga Tuzla brojala je 886 boraca, a u ratnim godinama taj broj je povećan.

”Mi smo imali potencijalnih boraca više od 2.500. Patrioti nisu bili vezani za stranku, nisu bili vezani za etničku pripadnost. Treba znati da je 22 posto u našim jedinicama evidentiranih boraca bilo iz reda Hrvata, 10-tak posto Srba”, kazao je Salim Hodžić, komandant Općinskog štaba Patriotske lige Tuzla.

Kroz ratni period članovi Patriotske lige Tuzla učestvovali su u odbrani i oslobađanju različitih dijelova BiH. Iako su dali mnogo, danas od države dobiju malo. Ova populacija je u nezavidnom položaju, navode pripadnici Patriotske lige.

”Kao i sve druge boračke populacije dijelimo istu sudbinu, određeni procenat ljudi je riješen, određeni nije, međutim s obzirom na doprinos i žrtvu koju smo dali mislim da to nije adekvatno rješenje za populaciju preživjelih”, navodi Emir Razić, predsjednik Kluba Patriotske lige Grada Tuzla.

Današnjim polaganjem cvijeća na Slanoj Banji, saborci su se prisjetili pripadnika Patriotske lige koji su dali živote za odbranu domovine. Upriličeno je i druženje boraca na Majevici, a bit će organizovana i Javna tribina ”Uloga i značaj Patriotske lige” na kojoj će se govoriti o dvije teme ”Bosanski patriotizam kroz historiju” te ”Bosanski patriotizam pred agresiju na BiH 1991. godine”.