11.7 C
Tuzla
03.10.2022.

Obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su brojne delegacije institucija svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih organizacija i građani pohodili mezarje “Kovači” u znak sjećanja na branioce BiH.

Polaganjem cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani cjelovitosti i nezavisnosti BiH.

Odavanje počasti herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995.) propraćeno je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i postrojavanjem počasnog stroja Oružanih snaga BiH.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH organizirano je više prigodnih događaja, a jedan od njih je postrojavanje veterana Prvog korpusa sa replikama ratnih uniformi i zastava jedinica i komandi tog korpusa, što je uslijedilo nakon obilaska šehidskog mezarja Kovači.

Obilasku mezarja prethodila je promocija literarnih i likovnih radova učenika škole o temi “Prvi korpus Armije RBiH” u Centru “Vladimir Nazor”, a obilježavanje godišnjice Prvog korpusa nastavljeno je polaganjem cvijeća na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta tog korpusa, u haremu Alipašine džamije.

Prema programu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, koji je utvrdilo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, slijede – održavanje historijskog sata na Trgu Prvog korpusa i svečana akademija u Domu mladih Centra “Skenderija”.

Prvi korpus je proslavljena formacija i okosnica ustroja i stasanja Armije RBiH.

Formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande Sefera Halilovića, a po odluci vrhovne civilne komande – Predsjedništva RBiH i njenog prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus Armije RBiH dao je nemjerljiv doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Na putu borbe za slobodu i temeljne civilizacijske vrijednosti, 6.585 pripadnika Prvog korpusa nesebično se žrtvovalo, ugradivši živote u temelje države Bosne i Hercegovine.

Tri brigade Prvog korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Veliki broj pripadnika odlikovan je za izuzetne zasluge u odbrani domovine i temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Tako su 472 pripadnika nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije RBiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Izvor: RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO