6.7 C
Tuzla
04.10.2022.

Obilježena 5. godišnjica otkrivanja spomen obilježja ”Ljiljan” u Gradačcu

Danas je na koti Bandera u organizaciji Grada Gradačac, Medžlisa islamske zajednice Gradačac, Saveza boračkih organizacija grada Gradačac i Udruženja boraca “Patriotske lige” Gradačac održana manifestacija u povodu obilježavanja 5. godišnjice otkrivanja spomen obilježja borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovo spomen obilježje na platou vojne kote 449. poznato kao “BITKA ZA BANDERU“ posvećeno je svim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, što i simbolizuje „ZLATNI LJILJAN“.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog miljea kao i mnogobrojne boračke organizacije između ostalih i premijer FBiH Fadil Novalić, premijer TK Irfan Halilagić, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je izrazio zahvalnost svima koji su se odazvali obilježavanju pete godišnjice izgradnje ovog veličanstvenog spomenika kao i onima koji su pomogli da se isti izgradi na ovom mjestu.

“Neka nas podsjeća na ovu veliku bitku iz bliže historije Bosne i Hercegovine i Gradačca”.

Nakon obraćanja zvanica i dodjele vakufnama vakifima od strane muftije tuzlanskog dr. Vahida-ef. Fazlovića, Nusret ef. Kujraković glavni imam Medžlisa Gradačac proučio je dovu za Domovinu.

Vjerski dio manifestacije „Dova za domovinu“ je održana u subotu 20.08.2022. godine kod spomenika „Ljiljan“. Prigodan vjerski program izveli su imami Medžlisa IZ Gradačac.

POSLJEDNJE DODANO