15 C
Tuzla
30.11.2023.

Obilježena četvrta godišnjica Visoke škole FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra proslavila je četvrtu godišnjicu rada.

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra ove godine izvodi prvu generaciju studenata koji su imali priliku prisustvovati predavanjima emintetnih stručnjaka iz oblasti finansija. Tokom četiri godine postojanja, FINra je unijela novi koncept obrazovanja, jer se ovdje primjenjuje spoj teorije i prakse, što je posebno važno studentima nakon završetka studija. Kako navode u FINri, njihovi studenti već tokom studija imaju priliku za zaposlenje.

”Mogu reći da je FINra ispunila svoj zadatak, da studente koji završe, nećemo slati na biro, već na posao kod poznatog poslodavca. Studenti četvrte godine odnosno prve generacije su zaposleni, a nije to bio slučaj kad su upisivali FINru”, naveo je dr.sc. Ismet Kalić, direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra.

Predsjednik Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić kaže da je FINra među pionirima kada je u pitanju uspostava saradnje visokoškolskih institucija i privrede.

”Prije svega su organizovali seminare za privredne subjekte i njihovi studenti su obavezni da posjećuju seminare, da čuju iz prve ruke od ljudi iz prakse sa kojim se problemima suočavaju, i na takav način oni uče”, istakao je Karić.

Oni koji se obrazuju na FINri već tokom studija, pored teorijske, imaju priliku obavljati i praktičnu nastavu u nekoj od kompanija u Tuzlanskom kantonu. Uprkos epidemiji korona virusa, uspjeli su realizovati cjelokupan nastavni plan i program.

”Tako da smo se obogatili novim iskustvima i znanjima, imali smo predavanje, vježbe, prezentacije seminarskih radova putem Zoom platforme, tako da mislim da smo iz cijele ove situacije izvukli ono najbolje”, rekla je Nermina Kalić, studentica Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra.

Tokom četiri godine rada, u FINri su radili i na upostavi studijskog programa računarstvo i informatika za koji vlada veliko interesovanje studenata. Saradnja sa visokoškolskim ustanovama iz BiH i regije, poput Visoke škole iz Virovitice, Međunarodnog sveučilišta Libertas iz Zagreba, Veleučilišta iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj i Fakulteta za ekonomiju i informatiku iz Novog Mesta u Sloveniji, pokazuje da se ovdje vodi računa i o evropskoj primjeni principa učenja, jer predavanja imaju profesori sa ovih visokoškolskih ustanova.

”Ovim želimo da FINru otvorimo, da uključimo naše studente i nastavnike, ta mobilnost studenata i nastavnika kako na međunarodnom nivou, tako i unutar BiH, a onda da se uključimo u međunarodne projekte koji to omogućavaju kao što je Erasmus +, kao što su IPA fondovi za visoko obrazovanje”, napominje Kalić.

Ono što je želja i cilj i u narednom periodu je unaprjeđenje međunarodne saradnje, realizacija projekata mobilnosti studenata i profesora sa onim obrazovnim ustanovama s kojima imaju saradnju. Također će raditi na razvoju novih studijskih programa koji će biti utemeljeni na potrebama tržišta rada. Tokom obilježavanja ove godišnjice FINre, najboljim studentima i profesorima dodijeljene su plakete za predan rad. Studentima koji upišu ovu visokoškolsku ustanovu, a pokažu vrhunske rezultate prilikom testiranja za upis, dodijelit će stipendije. Na taj način, navodi Kalić, žele motivirati mlade da ostanu u BiH, da ovdje studiraju i na kraju da u našoj zemlji grade karijeru.

Vezane vijesti

TUZLA