Obilježena godišnjica Instituta za društvena i religijska istraživanja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Institut za društvena i religijska istraživanja u okviru Islamske zajednice BiH u ponedjeljak je obilježio drugu godišnjicu postojanja. U prethodnom periodu organizovali su različite naučne konferencije o religiji i društvu, bave se specifičnim istraživanjima. U ovoj godini organizovali su obilježavanje 500 godina tekije Hamza Dedo u Konjević polju. Cilj je kako navode, afirmacija značajnih ličnosti.

”Imamo dva dugoročna i dva kratkoročna projekta, planiramo organizovati tri okrugla stola, čak smo predvidjeli šest publikacija, među njima su i zbornici radova sa naučnih skupova, tu su tribine koje mi ne možemo precizno planirati, izložbe. To je djelatnost kojom se bavi Institut i kojom će se baviti u narednom periodu”, naveo je dr. sc. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski naveo je da su zadovoljni što jedan od dva instituta sa kojima raspolaže Islamska zajednica, djeluje u Tuzli.

”Važno je to za intelektualni akademski angažman naše uleme u ovom dijelu naše Islamske zajednice. Ovaj Institu je važan zbog mogućnosti da se bavi specifičnim istraživanjima društvenih tokova, fenomena, religijskih također. Za ovu godinu dana je već pokazao značajne rezultate, za muftijstvo tuzlansko ovaj Institut ima neizmjernu važnost, svi ćemo biti predani pomoći da se Institut razvija i da ispuni misiju zbog koje je osnovan”, navodi ef. Fazlović.