20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Obilježena godišnjica oslobođenja Tuzle

Prije tačno 77 godina Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi, a u povodu obilježavanja 2. oktobra danas je upriličeno nekoliko aktivnosti. Obilježavanjem ovog datuma nemoguće je ne podsjetiti na ono što je grad soli dao u narodnooslobodilačkoj borbi, ali i posljednjem ratu u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Sjećanja na te velike događaje treba shvatiti kao inspiraciju da se i u najtežim vremenima i uslovima mogu jednistvenom mišlju i organizovanim frontom antifašista postizati najveći rezultati”, poručuje Raif Dizdarević, nekadašnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije i BiH te ministar vanjskih poslova Jugoslavije.

Dizdarević je poručio da ljudi u BiH moraju shvatiti da ništa u ovom teškom stanju neće pasti s neba. Bit će nam dobro onoliko koliko se mi organizovano budemo borili i izborili. Obaveza generacija koje odlaze, poručio je on, ogleda se u tome da maksimalno učine na polju toga da mladi znaju istinu o onome što se događalo te što se obilježava. To će, naveo je, pomoći u njihovom društvenom angažovanju za mijenjanje stanja koje je loše.

“Uostalom mi smo mijenjali stanje na jedan način u kojem mladi mogu imati inspiraciju da se može mnogo učiniti ako se stvari ne prepuste samo uzaludnom iščekivanju”, dodaje Raif.

Prije 77 godina Tuzla se odbranila od fašizma, a gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je da je Tuzla prva pokazala da Adolf Hitler nije nepobjediv.

“Tuzla je prva pokazala i 1992. da Slobodan Milošević nije nepobjediv. Dakle, nema još onoga ko je pobijedio Tuzlu koja je danas najsigurniji čuvar vrijednosti antifašizma i toga smo svjedoci. Čuvajući antifašističke vrijednosti mi čuvamo AVNOJ-evske granice, cjelovitost BiH jer je ona u antofašističkoj borbi ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em ponovo rođena“, poručuje Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

1943.godine Tuzla je pokazala svoj karakter i pokazala da je centar regije i najveća oslobođena teritorija od fašizma, istako je ministar kulture sporta i mladih TK, Srđan Mićanović.

Građani Tuzle i našeg kantona su uvijek njegovali i isticali istinske vrijednosti i domoljublje, te uvijek te uvijek na ispravan način odgovarali čuvajući te vrijednost i državu Bosnu i Hercegovinu, kaže Srđan Mićanović, ministar kulture sporta i mladih TK.

Obilježavanje Dana oslobođenja Tuzle nastavljeno je izložbom portreta Josipa Broza Tita u Međunarodnoj galeriji portreta.

Vezane vijesti

TUZLA