Obilježena godišnjica pogibije rudara – potrebno više raditi na sigurnosti radnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Članovi porodica, rudari, predstavnici vlasti i ostali građani danas su se prisjetili rudara koji su poginuli u kolektivnoj rudarskoj nesreći u Rudniku lignita ”Dobrnja Jug” u Mramoru 1990. godine. Bila je to najveća rudarska nesreća u BiH i Jugoslaviji. Ova jama je tada zatvorena, a rudari Rudnika Kreka i danas traže veća ulaganja u rudnike.

Bila je to najmlađa smjena rudara Rudnika Dobrnja Jug. Njih 180 u noćnoj smjeni nakon eksplozije ugljenje prašine poginulo je, a preživio je samo jedan. Uzrok najveće rudarske nesreće koja je zabilježena u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji nikada nije utvrđen.

Bego Smajlović prije 29 godina, nekoliko sati prije nesreće, kolegama je podijelio lampe za silazak u jamu. I danas se s tugom prisjeća njih i događaja u ovoj jami.

”Ja sam otišao kući iz druge smjene, oni su otišli u treću smjenu. Došao sam kući, kad sam čuo, ponovo sam se ujutro vratio, teško je bilo. To je bila najmlađa smjena, jako fini ljudi. Rudari su fini, dobri za svakoga”, navodi on.

Iza poginulih rudara ostalo je 365-oro djece sa porodicama, a dani nakon ove tragedije bili su najteži period za Rudnik i rudare u bivšoj državi. Ono na što žele skrenuti pažnju prilikom obilježavanja godišnjice pogibije komorata je sigurnost u rudnicima. Kažu, nedovoljno se pažnje i danas tome posvećuje.

”Mi ćemo uvijek govoriti da sigurnosni uslovi na radu mogu biti na višem nivou od dostignutog nivoa i to je imperativ i osnovni i glavni zadatak sindikata svih nivoa organizovanja da konstantno ukazuju na potrebu podizanja sigurnosti na radu na viši od postojećeg nivoa”, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Posljednjih godina u Rudnicima Kreka nisu se dešavale nesreće sa smrtnim ishodom, no u Upravi preduzeća slažu se da je potrebno daleko više raditi na zaštiti rudara, odnosno vršiti ulaganja u ovaj, ali i ostale rudnike.

”Što se tiče sigurnosti to je na prvom mjestu. Uvijek ću to govoriti, nijedan posao za mene nije završen ukoliko dođe do bilo kakve ozljede, bilo kakve havarije ili ne daj Bože do stvaranja invalida druge kategorije”, riječi su Osmana Blekovića, direktora Rudnika ”Kreka”.

Rudar Smajlović ističe da se puno od rudara danas traži, ali nemaju čime da proizvode.

”Rudari su puni elana, volje za radom, ali nemamo čime. Nama treba čelo, sedmi blok i mi ćemo da radimo”, ističe Smajlović.

Nabavka širokog mehanizovanog čela za Rudnike Kreka ponovo je na čekanju, što svakako utiče na sigurnost rudara. Tender je po drugi put poništen i nema naznaka kada će cjelokupna procedura biti završena.

”Ovo je prvi put na Uredu za žalbe, očekujem da će biti raspisano, ponude su urađene. Šta će se desiti, ne mogu da utičem na to, niti smijem niti imam pravo, samo jesam za to da se nabavi čelo, da olakšamo tim našim radnicima”, navodi Bleković.

Sve je manje zainteresovanih za rad u rudnicima, navode iz Uprave Kreke. Pribojavaju se da će već na narednim konkursima za zapošljavanje podzemnih rudara imati probleme. Tome svakako doprinosi i priča o lošim uslovima rada u jamama, odnosno nesigurnosti, stoga se ovdje nadaju da će u narednim godinama doći do većih ulaganja.