7.8 C
Tuzla
07.12.2022.

Obilježeno 110 godina postojanja i rada Crvenog križa Tuzla

Crveni križ Tuzla sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla svečano obilježio 110 godina postojanja i rada. U proteklom vremenu educirani i dobro opremljeni radnici, kao i volonteri Crvenog križa Tuzla nesebičnim zalaganjem i požrtvovanim radom su na terenu dali veliki doprinos, provodeći veliku ideju pomaganja ljudima u potrebi. Bila je ovo prilika da se kroz kratak film o nastanku, radu i razvoju ove organizacije prisjete i najznačajnijih aktivnosti. Predstavljena je i knjiga pod nazivom “Svjedočenje kroz vrijeme ” koja govori o razvoju tuzlanskog Crvenog križa u obliku fotomonografije, čiji su autori Vildana Demirović i Sead Hasić.

“Mi smo tu tu zapisali događaje između ove dvije godišnjice i naravno vratili se u nazad, kroz historiju koliko smo mogli, tamo negdje do 40- tih godina, tako da s ponosom ističemo da je ovo 16 knjiga u Crvenom križu koju smo objavili i mislim da ne postoji organizacija Crvenog križa u BIH i okruženju, da tako piše o sebi i svojim aktivnostima i sam znak da toliko pišemo o tome govori da radimo dobar drštveno koristan posao” rekao je Sead Hasić, sekretar Crvenog križa/krsta Grada Tuzle

Tokom jedne godine u akcijama Crvenog križa Grada Tuzle učestvuje oko 5000 volontera. A vraćajući se na rad u proteklih deset godina rečeno je da su učestvovali u mnogim značajanim aktivnostima, te da su posebno svoju humanost i spremnost iskazali u vremenu pandemije korona virusa.

“Zatim smo obnovili neke dobre projekte, kao što su njega o starim i bolesnim osobama, zatim projekte starenje i zdravlje, a nastojali i uspjeli da očuvamo niz tradicionalnih projekata , kao što su dobrovoljno darivanje krvi, i obuka jedinica iz prve pomoći” istakao je  Ervin Alibegović, predsjednik Crvenog križa/krsta Grada Tuzle

Kako je na ovoj svečanosti istakao Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle Crveni križ je prava istinska vrijednost i nezamjenljiv faktor u društvu svih ovih 110 godina.

I u kriznim vremenima, ali i u vremenu mira, to je zakonodavac i prepoznao.Po zakonu je organizacija Crvenog križa/krsta Služba zaštite i spašavanja Grada. Imamo mnogo međunarodnih projekata zahvaljući njima imamo podršku Švicarskog i Međunarodnog Crvenog križa, nakon ovog gradskog Crvenog križa nastao je i kantonalni tako da se radi o jednoj nezamjenljivoj nevladinoj organizaciji u našem društvu u našoj Tuzli”naglasio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ovom prilikom iskazana je zahvalnost za dosadašnji rad svim volonterima, saradnicima i prijateljima, a dodijeljena su i priznanja.

POSLJEDNJE DODANO