22.8 C
Tuzla
02.10.2023.

Obilježeno 30 godina od oslobađanja logora u Liplju kod Zvornika

U Liplju kod Zvornika danas je prigodnim programom obilježena 30. godišnjica od oslobađanja logora u ovom mjestu, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića.

Preživjeli logoraši i porodice ubijenih, predstavnici udruženja, Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, položili su cvijeće na šehidsko spomen-obilježje kod kojeg je održan centralni program. Učesnici su posjetili mezarje, a nakon toga je u Domu kulture proučen tevhid te klanjan džuma-namaz.

Među učesnicima je bio i Ramiz Salkić koji je također položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim civilima. Rekao je da preživjeli traže pravdu za žrtve i kaznu počiniocima zločina.

– Sa pozicije zdravog razuma, teško je razumijeti, a i prihvatiti, da za ovakav zločin još niko nije odgovarao. Ponekad mi se čini da idemo putem bez kraja, tražimo što naći nećemo, a ipak sam ubijeđen da smo na pravom putu i da tražimo ispravnu stvar. Tražimo pravdu za žrtve i kaznu za zločince. Pa zar mi puno tražimo od onih koji su zaduženi da procesuiraju one koji su počinili zločine? Kao da ti ljudi nisu od krvi i mesa, kao da u sebi nemaju saosjećanje prema žrtvama i želju da zadovolje pravdu. Veliki je bio poduhvat osloboditi logor i spasiti više od 400 nevino zatočenih civila kojima je bez ikakve sumnje slijedila smrt. Zato je naša vječna zahvalnost oslobodiocima ovog logora – kazao je Salkić.

Tokom proteklog rata, u Liplju su krajem maja 1992., na nekoliko lokacija, u kućama i školi  mučeni, silovani i ubijani civili bošnjačke nacionalnosti. U logoru je bilo zarobljeno oko 450 muškaraca, žena, djece i staraca iz ovog i okolnih mjesta – Jošanice, Hasića, Samara, Sultanovića i Bećirovića. Ubijeno je njih 27 čija imena su upisana na spomen-ploči ispred kuće u kojoj su počinjeni stravični zločini.

Preživjeli su oslobođeni nakon desetak dana zarobljeništva, u jutarnjim satima 2. juna 1992. godine nakon žestoke borbe, kada je stotinu slabo naoružanih mještana napalo daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO