Obilježeno 50 godina umjetničkog rada Šime Ešića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Društveni centar Kiseljak u utorak je još jednom pokazao svoju opravdanost.

Naime, u Društvenom centru održane su dvije aktivnosti Dječijeg festivala „Vezeni most 2019“ i obilježeno je 50 godina umjetničkog rada Šime Ešića. Jedan od povoda za organizaciju festivala baš u Društvenom centru Kiseljak jeste i to što je Kiseljak rodno mjesto Šime Ešića, najpoznatijeg živućeg dječijeg pisca na našim prostorima.

Za mještane Kiseljaka, učenike OŠ Kiseljak i sve goste organizirane su u Kiseljaku „Pričaonica bake Pričalice“ i „Veče Šime Ešića“.U 11:00 na radost mališana OŠ Kiseljak, koju je pohađao i Šimo Ešić, održana je Pričaonica Bake Pričalice, umjetnička radionica Srete Vide Žuljević.

Osim slušanja priča, mališani su se i sami imali prilike okušati u glumi i lutarskoj predstavi.Kao finalna aktivnost ovog dijela festivala u Kiseljaku održano je u 18:00 “Veče Šime Ešića”.

Te večeri nastupio je Orkestar harmonika Muzičke škole Čestmir Mirko Dušek iz Tuzle pod ravnanjem Dejana Milkunića. Nakon Orkestra harmonika, učenici OŠ Kiseljak, poznate i po tome što je pohađa veliki broj djece romske nacionalnosti, izveli su odlomak iz bajke “Bjeli svijet, šareni svijet”autora Šime Ešića i to na romskom i bosanskom jeziku.Učenici su recitirali i pjesmu Šime Ešića “Jutro u Kiseljaku” u kojoj autor perom ljubavi ispisuje stihove o svom rodnom mjestu Kiseljaku i rudarevom kućerku, svojoj rodnoj kući.

Večer su uveličali i i članovi Srpskog kulturnog društva „ Prosvjeta iz Tuzle koji su izveli dva kratka igrokaza „Kako se crta ljubav“ i „Zašto je važno čitati“. Osim što su stihove Šime Ešića recitirali, učenici OŠ Kiseljak su ih i otpjevali. Horski su izveli pjesmu „Čuvaj mamu da ti duže traje“.

Prepunoj dvorani Društvenog centra u kojoj se tražilo mjesto više obratila se i gospođa Mirjana Tahirović, predsjednica Udruženja građana Artsinteza. Vrhunac večeri bilo je obraćanje samog književnika Šime Ešića koji je s osmijehom na licu pratio dešavanja te večeri.

Za svu poklonjenu poeziju koju je Šimo Ešić dao djeci, učenici OŠ Kiseljak su mu se odužili poklonjenom pjesmom. Naime, učenici su napisali i Šimi Ešiću poklonili svoje stihove. Na samom kraju večeri, Žarko Vučinić iz Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade iz Podgorice, uručio je Šimi Ešiću Nagradu za životno djelo za ukupan književni opus i izuzetan doprinos razvoju dječije književnosti, koju mu je ovo udruženje dodijelilo.

Šimo Ešić svom rodnom Kiseljaku posvetio je mnoge svoje stihove i doveo „Vezeni most“ u Kiseljak, a svečanom manifestacijom u Društvenom centru, Kiseljak se odužio svom dječijem piscu Šimi Ešiću