32 C
Tuzla
17.07.2024.

Objavljen javni poziv za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja 2020 – mjera Tražim poslodavca

Federalni zavod za zapošljavanje danas je objavio javni poziv za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja u 2020. godini za mjeru Tražim poslodavca.

Mjera  podrazumijeva  sufinansiranje  zapošljavanja  osoba,  prijavljenih  na  evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana otvaranja javnog poziva za ovu mjeru, bez obzira na radno iskustvo, dob i stručnu spremu, uz zasnivanje radnog odnosa na period od 6 mjeseci ili 12 mjeseci.

Cilj mjere, a koja je fokusirana na nezaposlene osobe, jeste da se nezaposlenim osobama olakša integracija  na  tržištu  rada  i  spriječi  dugotrajna  nezaposlenost, te  da  se  pojača  njihova motivacija i aktivnost u traženju posla, uz pomoć Obrasca za traženje poslodavca (Obrazac TP).

„Ovom mjerom nezaposlene osobe preuzimaju inicijativu u traženju i odabiru poslodavca, nakon što apliciraju na program 1., 2. ili 5. oktobra, imaju rok od 60 dana da pronađu poslodavca koji će, takođe, aplicirati na program za njihovo zapošljavanje. Za ovaj javni poziv i mjeru Tražim poslodavca Federalni zavod za zapošljavanje za Tuzlanski kanton izdvojio je nešto više od 400 hiljada KM“, navodi direktorica Službe za zapošljavanje TK, Edina Isaković.

Poslodavci koji odluče aplicirati na mjeru moraju prethodno biti registrovani na portalu Federalnog zavoda, ako registraciju nisu izvršili u ranijem periodu, onda to moraju učiniti prije popunjavanja prijavnog obrasca.

Javni poziv i prijavni obrasci za navedenu mjeru nalaze se na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje www.fzzz.ba u meniju Aktuelni projekti i ostaje otvoren 1., 2. i 5. oktobra u periodu od 8 do 16 sati, a sve do utroška sredstava.

Vezane vijesti

TUZLA