8.6 C
Tuzla
05.10.2022.

Objavljene studije, kao mogući odgovor za brže prilagođavanje izmjenjenim klimatskim uslovima

Objavljene su dvije nacionalne studije o temi Rješenja zasnovanih na prirodi (RZP), kao mogućeg odgovora na brže prilagođavanje izmjenjenim klimatskim uslovima i ublažavanju negativnih posljedica.

Studije, koje je objavila Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), donose osnovne zaključke i preporuke za unaprjeđenje prilagođavanju klimatskim promjenama i pomoć pri smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini i regionu.

U tim studijama, posvećenim istraživanju potencijala Rješenja zasnovanih na prirodi, mapirani su glavni rizici od klimatskih promjena i klimatskih nepogoda, kao i njihovi uzroci. Također je data analiza zainteresovanih strana i značajnih postojećih projekata, u kojima se već koriste RZP, te su iznijete i preporuke za primjenu tih rješenja.

Studije daju prikaz usluga ekosistema i relevantnih iskustava, u pogledu smanjenja rizika od katastrofa kao što su učestale poplava, požari, erozija zemljišta. Preporuke iz studije usmjerene su na jačanje lokalnih zajednica i prilagođavanju klimatskim promjenama zasnovanim na rješenjima iz prirode.

Publikacije su izrađene u okviru Projekta “ADAPT” i njihove autorice su Marijana Kapović-Solomun iz Bosne i Hercegovine i Tanja Popovicki iz Srbije.

Na temelju informacija iz relevantnih globalnih baza podataka i konsultacija sa ključnim zainteresovanim stranama, u studiji su preliminarno utvrđene prioritetne oblasti za provođenje Rješenja zasnovanih na prirodi. Studija je također bio osnovni dokument za izradu RZP studije izvodljivosti u Bosni i Hercegovini.

Stručnjak za RZP i autorica studije za Bosnu i Hercegovinu Marijana Kapović-Solomun  kaže da rješenja zasnovana na prirodi predstavljaju novi koncept za Bosnu i Hercegovinu. Glavni sektori koji su identifikovani za buduće intervencije putem RZP u BiH podrazumjevaju poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

– Kad je riječ o uvođenju RZP, na nivou javne politike i strategije, postoje brojni izazovi koji se dodatno komplikuju zbog nedostatka sinhronizovanih, ažuriranih i pristupačnih podataka, pogotovo onih koji se odnose na praćenje stanja u oblasti životne sredine.

Nove platforme na nivou entitetâ, koordinisane i na odgovarajući način povezane na državnom nivou, unaprijedit će razumijevanje rizika i nivoa izloženosti rizicima. Preporučuje se da studije, slučaja i koristi od RZP u cilju jačanja zajedničkog razumijevanja tog pristupa, budu predočene relevantnim donosiocima odluka i stručnim licima, uključujući i posebno prilagođeni minimalni okvir za razumijevanje RZP na nivou države i entitetâ u BiH – naglašava Kapović-Solomun.

– Izrada još četiri studije za ostale ekonomije Zapadnog Balkana su u završnoj fazi, što podrazumijeva završne konsultacije sa nacionalnim zainteresovanim stranama – navodi u saopćenju za javnost Odjeljenje za komunikacije IUCN-ova regionalna kancelarija za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

RTV Slon /Fena

POSLJEDNJE DODANO