Obnovom cjevovoda Rudnik Soli Tuzla povećao kapacitet proizvodnje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Kada je u pitanju razvoj hemijske industrije i uopšte privrede u TK, Rudnik soli Tuzla igra važnu ulogu. Samo u prošloj godini tuzlanski Rudnik soli u potpunosti je ispunio plan povećanja proizvodnje, a šestomjesečni izvještaj za ovu godinu također pokazuje da je plan isporuke slanice kupcima poremašen za jedan posto, odnosno za oko 20 hiljada kubika. Sve to moguće je redovnim ulaganjima u opremu i unapređenje procesa proizvodje. U maju je urađena reparacija cjevovoda tehnološke vode u dužini 1,5 km od Tehološkog fakulteta do Tušnja. 

„Zamijenili smo ga najmodernijim i najkvalitetnijim cijevima u branši kojom se bavimo, a to je poluetilinska smjesa cjevovoda. Povećali smo kapacitet za preko 20 posto, odnosno sa maksimalnih 425 kubika na sat postigli smo preko 500 kubika i samim tim smo smanjili pritiske za 15 posto u cjevovodima“, izjavio je za RTV Slon Anis Šaldić, direktor Rudnika Soli Tuzla.

U prošloj godini Rudnik soli Tuzla je prema kupcima – kompaniji Sisecam Soda Lukavac, Panonskim jezerima u Tuzli i Fabrici soli Solana iporučio skoro 3,5 miliona kubnih metara slane vode. No, potrebe tržišta konstantno rastu, naglašava Šaldić.

„I fabrika Sisecam Soda Lukavac i Solana koje, moram priznati, perfektno rade, traže sve veće količine slane vode koje nismo mogli isporučiti sa ovim kapacitetima i sa ovim korakom mi smo u biti otvorili vrata povećanju kapaciteta i ratsu privrede u TK“, kazao je Šaldić.  

Radovi na cjevovodima veliki su izazov za rudnike poput tuzlanskog rudnika soli budući da proizvodnja ne smije stati te da Rudnik mora raditi 24 sata dnevno, no uz dobro planiranje i spretnost ljudi na terenu cjevovodi su zamijenjeni u roku od sedam sati, te kupci ni na sam dan izvođenja radova nisu morali čak ni spustiti svoje kapacitete, a kamoli obustaviti proizvodnju. Osim rekonstrukcije cjevovoda, menadžment rudnika ima u planu razvdajanje sonovoda, odnosno da se iz jednog snabdijeva Sisecam Soda a iz drugog Solana i Pannonica što će omogućiti isporuku još veće količine slanice i rasterećenje sonovoda.