Oboljeli u Banja Luci imaju blage simptome, nema mjesta panici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Branislav Zaljković potvrdio je danas da oba pacijenta zaražena koronavirusom u tom bh. etitetu imaju blage simptome te se osjećaju dobro.

U pitanju je osoba srednjih godina koja je radila u Italiji te njegovo dijete, učenik osmog razreda u Banjoj Luci.

Najavio je i da će biti testirani na taj virus i ostali đaci iz odjeljenja u koje ide učenik sa simptomima te bolesti.

– Bitno je da se građani javljaju svojim ljekarima telefonski, a nema potrebe da lično dolaze u domove zdravlja. Nakon toga se prati njihova epidemiološka situacija. Bitno nam je da zdravstveni sistem funkcioniše i da nema problema u komunikaciji – naglasio je Zaljković i pozvao građane da ne dižu paniku, već se pridržavaju svih predviđenih mjera.

Nakon što su u RS-u potvrđena dva slučaja pozitivnih osoba na koronavirus, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se može očekivati još pozitivnih slučajeva na koronavirus u RS, ali da nema mjesta panici i apelovao je na građane da se pridržavaju mjera zdravstvenih službi.

– Preduzimaju se mjere kako bi se pronašli svi oni koji su potencijalno zaraženi i osobe s kojima su kontaktirale – rekao je Šeranić i napomenuo da 80 posto oboljelih ima blage simptome te da je visoka stopa izlječenja.

Svi građani koji su putovali u Kinu, Italiju, Iran i Japan treba da se jave telefonski nadležnim službama kako bi dali podatke o svom stanju te da bi se mogle poduzimati adekvatne mjere.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić potvrdio je danas da je renovirana bivša klinika za plućne bolesti, u kojoj ima više od 50 spremnih kreveta za karantin pacijenata oboljelih od koronavirusa.

– Ispraznili smo sprat Infektivne klinike za potencijalne oboljele i opremili smo jednu prostoriju za pacijenete s teškim simptomima, ukoliko do toga dođe – rekao je Đajić.

Prva osoba zaražena koronavirusom u Bosni i Hercegovini na području entiteta RS je Banjalučanin koji je radio u Italiji, a utvrđeno je i da je njegovo djete pozitivno na taj virus, što je drugi potvrđeni pozitivan slučaj.

Obustavljena je nastava u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Banjoj Luci, koju pohađa kao đak osmog razreda, za koga je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus i u toku je dezinfekcija objekta, a đaci iz tog odjeljenja danas će biti testirani na koronavirus.