Od 310 antidoping kontrola u BiH, četiri testa pozitivna

Od 310 antidoping kontrola u BiH, četiri testa pozitivna

Objavio: -
Foto: ilustracija

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u 2015.  obavila je 310 antidoping kontrola, od čega su zabilježena četiri pozitivna doping testa, što predstavlja svjetski prosjek od 1,5 posto doping pozitivnih testova u odnosu na broj uzetih uzoraka.

Od 310 obavljenih antidoping kontrola, 185 je bilo na takmičenju i 125 van takmičenja.

Prošle godine Agencija za antidoping BiH zabilježila je najveći broj izvršenih antidoping kontrola, ranije se taj broj kretao oko 250-270, dok je 2015. godine broj kontrola prvi put prešao 300.

Kako je rekao direktor Agencije za antidoping BiH Slavko Matić, naglasak ove agencije u pogledu aktivnosti, kao i ranijih godina, bio je na edukaciji, prevenciji i vršenju antidoping kontrola.

Naglasio je da su na prvi segment ponosni, jer se Agencija, po statistikama Vijeća Evrope koja provodi monitoring u oblasti borbe protiv dopinga u sportu, nalazi na vrhu po broju educiranih osoba u odnosu na ukupan broj sportista i broj stanovnika BiH.

Dodao je da se taj broj ranije kretao između 1.500 – 2.000, a u 2015. iznosio je 2.700 osoba.

Za ovu godinu Agencija za antidoping BiH najavila je i donošenje posebnog Zakona o prevenciji i borbi protiv dopinga u sportu, izrazivši nadu da bi mogao biti usvojen tokom 2016. godine. Naglašeno je da je ovaj zakon koji Agencija priprema međunarodna obaveza BiH, odnosno aktivnost koju provode sve ostale zemlje što su preuzele međunarodne obaveze.

Izvor: RTV Slon/Fena